One true loves – Taylor Jenkins Reeds

Grote, ware liefde eindigt niet bij een nieuw begin.

‘Het is rommelig om weer lief te hebben na liefdesverdriet. Het is pijnlijk en dwingt je eerlijk te zijn tegenover jezelf, over wie je bent. (…) Maar het is de moeite waard. ‘

Wat zeg je aan iemand waarvan je dacht hem nooit meer te zien? Wat doe je als je een nieuwe kans krijgt om te herstarten met je grote ware liefde? Hoe echt is die andere grote liefde dan?

Emma kent twee grote liefdes in haar leven. Haar grote, liefde Jesse moet ze op een hartverscheurende manier loslaten wanneer die vermist raakt na een helikoptercrash. Na een intens rouwproces besluit ze haar leven opnieuw in handen te nemen. Ze loopt een oude bekende tegen het lijf en krijgt de kans op een tweede grote liefde.

Een andere soort liefde waarbij er ruimte is voor het verdriet en de liefde voor haar eerste man. Ze werkt aan zichzelf en bouwt een nieuw leven op met een andere versie van zichzelf.

Plots na één telefoontje wordt haar wereld op zijn kop gezet. Jesse blijkt nog te leven en terug naar huis te komen. Emma wordt verscheurd tussen haar pure liefde voor haar huidige vriend Sam en haar intens verlangen naar iets wat ze nooit meer voor mogelijk had gehouden.

One true loves is hartverscheurend, liefdevol en prachtig pijnlijk. Iedereen die ooit een gebroken hart heeft ervaren – op welke manier dan ook – kent het verlangen naar ‘hoe zou het zijn geweest ‘ en de ‘ wat als vragen’. Maar weinigen krijgen de kans om antwoorden te vinden op deze vragen. 

In dit verhaal wordt de liefde zo ontzettend mooi beschreven. Niet clichématig of uitermate romantisch maar in zijn puurste, eerlijkste en soms pijnlijkste vorm. Je wordt meegezogen in die emoties.

Het is heel moeilijk om te stoppen met lezen en het boek naast je neer te leggen. Je blijft bladzijde na bladzijde hoop, verlangen, verdriet of intens geluk mee beleven. Doordat je vaak door de ogen van Emma de situatie ervaart, komt elke gebeurtenis precies nog harder binnen. Je blijft jezelf tijdens het lezen afvragen hoeveel liefdes naast elkaar kunnen blijven bestaan en hoe je er zelf mee zou omgaan.

Het is een ode aan allesomvattende, pure, grote liefde. Of deze liefde nu nieuw of oud is doet er eigenlijk niet veel toe.

Recensie door @meisjevandezeeleest

Plaats een reactie