Blog

 • Landlijnen – Raynor Winn

  Zowat iedereen die iets met wandelen heeft, las in de voorbije jaren wel “Het zoutpad”. Een waargebeurd verhaal dat ieders verbeelding tart en met veel liefde voor de natuur geschreven werd.  Intussen hebben Raynor en Mot terug een dak boven hun hoofd en blijven ze wandelen.  Raynor blijft ook schrijven over hun avonturen en de moeilijkheden die op hun pad komen.  Enkele jaren geleden volgde het boek “De wilde stilte” en recent verscheen ook “Landlijnen”.


  In dat laatste boek begint de gezondheid van Mot steeds meer achteruit te gaan en lijkt hij de moed wat te verliezen.  Bij Raynor groeit het idee om het wandelen toch nog eens op te nemen.  Ze weet Mot te overtuigen om ‘The Cape Wrath trail’ in Schotland te lopen.  Deze zware trektocht loopt door een onherbergzaam deel van de Schotse Hooglanden en wordt als één van de zwaarste trektochten van de UK gezien.  Aanvankelijk gaat het wandelen moeizaam, maar stap voor stap lijkt de gezondheid van Mot weer iets te verbeteren.  Eens op hun bestemming, besluiten ze om nog wat verder te wandelen.  Uiteindelijk rijgen ze de trektochten aan elkaar met hun thuis in Cornwall als eindbestemming in gedachten.  Lukt het ze om deze gigantische afstand al stappend af te leggen?

  Opnieuw slaagt Raynor Winn erin een boek te schrijven dat eens je het opengeslagen hebt, vastgrijpt en niet meer loslaat tot je de laatste pagina omgeslagen hebt.  In haar prachtige, poëtische taal, sleept ze je mee op een legendarische wandeltocht.  De prachtige maar meedogenloze Schotse en Engelse natuur kan ze als geen ander beschrijven.  Voor mij werd de leeservaring nog completer omdat we een hele reeks plekken die in het boek voorkomen, zelf bezocht hebben.  Naast het mooie verhaal, bracht het voor mij dus ook heel wat herinneringen mee.  Laat je niet tegenhouden, indien je nog nooit in de streken geweest bent, die in het boek doorkruist worden.  De leeservaring zal er niet minder om worden, enkel je lijstje met te bezoeken plekken zal wat aangroeien.  Dit boek liet ik, volledig onterecht, even in de kast staan.  Eens ik het opnam, boeide het me vanaf de eerste pagina en deed het me tijd en ruimte om me heen vergeten.  Een aanrader van formaat voor iedereen die houdt van wandelen, respect heeft voor de natuur en een poëtische schrijfstijl kan smaken.  

  “Landlijnen” is het derde boek van Raynor Winn, dat je meesleept op een wandeltocht doorheen Schotland en Engeland en je laat meegenieten van heel wat natuurpracht.

  Dankjewel Uitgeverij Balans en Uitgeverij Pelckmans voor dit beeldende verhaal!

  ⭐⭐⭐⭐⭐
  ISBN:  9789463822398 – Verschenen op 20/09/2022 – 320 p. – Uitgeverij Balans

 • De hele zwik en ik – John Yeoman & Quentin Blake – bewerkt door Bart Moeyaert

  Maak kennis met deze bijzondere familie!  Oom Daan en tante Doortje staan graag samen in de spotlights en hebben een act waarbij tante in stukken wordt gezaagd. Neefje Sebastiaan kruipt het hele huis door, zelfs tot in de gordijnen.  De vijfling beweegt synchroon en nichtje Isadora wordt door iedereen herkend.  En dan zijn er nog oudtante Saar en haar vriendin die praten tegen planten.  In deze gekke familie voel je je helemaal thuis!

  John Yeoman schrijft sedert 1960 kinderboeken en werkt daarbij samen met illustrator Quentin Blake, die ook de boeken van Roald Dahl illustreerde.  In “De hele zwik en ik” maak je kennis met een buitengewone familie.  De kleurrijke familieleden uit dit boek houden er speciale gewoontes op na en zijn net dat tikkeltje anders.  De leuke, kleurrijke illustraties stralen energie en dynamiek uit en passen helemaal bij de grappige tekst op rijm over deze hilarische familieleden.  Bart Moeyaert zorgde voor een leuke vertaling met een voorleesritme dat helemaal goed zit. Dit boek is perfect in te zetten in de kleuterklas of de eerste graad van de lagere school om het thema familie te introduceren.  Kinderen zullen intens genieten van de hilarische situaties en worden ertoe aangezet over hun eigen familie te vertellen.  

  “De hele zwik en ik” is een grappig prentenboek op rijm van John Yeoman, geïllustreerd door Quentin Blake over een knotsgekke, kleurrijke familie.

  Dankjewel Uitgeverij De Fontein voor dit geestige boek!

  ⭐⭐⭐
  ISBN: 9789026162473 – Verschenen op 10/11/2022 – 46 p. – Uitgeverij De Fontein

 • Jeanne – Katherine J. Chen

  Jeanne d’Arc, een grote naam uit de geschiedenis, de nationale heldin van Frankrijk die op verbrand werd in Rouen en heilig verklaard werd.  Een boek schrijven over de dame met deze klinkende naam, zonder in de vele clichés te vervallen is een opdracht om u tegen te zeggen.  Katherine J. Chen ging echter de uitdaging aan en schreef een verhaal over haar persoonlijke Jeanne.  Hoewel het verhaal historisch gefundeerd is, is dit een fictief verhaal.  

  Katherine J. Chen schetst een genuanceerd beeld van het meisje uit Domrémy.  Anders dan in de vele legendes, heeft ze een complexe relatie met God.  Het meisje heeft van haar vader weinig liefde gekend en is groot en sterk voor haar leeftijd.  Haar daadkracht is bewonderenswaardig, maar soms heeft ze een kort lontje.  Ze heeft een duidelijk doel voor ogen, opgeven staat niet in haar woordenboek en heeft lak aan de vele regels die aan vrouwen opgelegd worden.  In dit boek is Jeanne geen heilige vrouw, nog steeds maagd, maar ze vecht mee en lijkt bijna onverslaanbaar.  Ze voert haar leger met vaste hand aan en is van geen kleintje vervaard.  Ze wordt door sommigen gehaat, door anderen aanbeden tot ze op een dag niet meer kan waarmaken waar ze voor staat en zowat al haar medestanders verliest.

  Ben je op zoek naar een boek dat volledig waarheidsgetrouw het leven van Jeanne d’Arc beschrijft, dan is dit geen boek voor jou.  Ben je echter op zoek naar een historische roman over een sterke, vooruitstrevende vrouw die haar tijd ver vooruit was en waarbij de auteur zich vier jaar lang in het personage probeerde in te leven?  Dan is dit een echte aanrader! 

  In “Jeanne” kruipt auteur Katherine J. Chen in de huid van Jeanne d’Arc en probeert ze een genuanceerd beeld van deze legendarische persoonlijkheid te schetsen.

  🌕🌕🌕🌗

  ISBN: 9789022597552 – Verschenen op 15/11/2022 – 415 p. – Boekerij

 • Tijgeroog – Nom de plume

  Op deze dag van de poëzie zet ik graag een debuut in de kijker.  Met “Tijgeroog” laat Nom de Plume (alias voor Barbara Van Loo) voor het eerst haar gedichten op de wijde wereld los.  In weinige, maar goed gekozen woorden weet ze emoties en gedachten op papier te zetten.  

  Met haar introverte blik neemt ze je mee in het diepste van haar ziel en laat ze je genieten van het moois om haar heen.  Haar gedichten die geen leestekens of hoofdletters bevatten hebben vaak een melancholische ondertoon, maar stralen ook verwondering uit.

  Met haar dichtbundel slaagt Barbara erin je even te laten verstillen en te genieten van eenvoudige woorden die raken.  Haar gedichten onthullen ons haar kleine kantjes, haar open blik op de wereld om haar heen en beschrijven emoties die we allen kennen.  Deze bundel brengt rust in onze drukke dagen, troost op moeilijke momenten en opent onze ogen voor de kleine dingen die het leven mooi maken.  Soms zijn haar gedichten gebaseerd op bekende songteksten, vaak loont het dan de moeite om even de betreffende liedjes te beluisteren en op zoek te gaan naar de gelijkenissen of verschillen.  

  “Tijgeroog” is het debuut van Nom de plume, een warme bundel gedichten met een melancholisch kantje en geschreven met oog voor detail, die straalt in zijn eenvoud en doet uitkijken naar meer.

  Dankjewel Beefcake Publishing en Nom de plume voor dit mooie debuut.

  ⭐⭐⭐⭐

  ISBN: 9789493293090 – Verschenen op 29/11/2022 – 93 p. – Beefcake Publishing

 • Oma pannenkoek – Marijke Umans

  Morgen start de poëzieweek. Het moment dus om dit unieke boek even in de kijker te zetten. Marijke Umans schreef een poëziebundel voor kinderen in het thema rouw. Niet evident om zo’n groot thema in gedichten op kindermaat te verwerken. Maar Marijke Umans doet dat met verve. Op een warme manier en zonder ooit te emotioneel te worden, slaagt ze erin de vele vormen van verdriet in woorden te vatten. Hoewel de gedichten specifiek voor kinderen vanaf een jaar of 9 geschreven zijn, zijn ze ook echt zinvol voor oudere of volwassen lezers. In 25 gedichten heeft ze het over de moeilijkste momenten, de mooiste herinneringen en het gemis dat nooit echt verdwijnt. Ondanks het zware thema, worden de gedichten nooit zwaarmoedig en hebben ze een zekere lichtvoetigheid. Deze stukjes poëzie mogen dan over de dood gaan, maar sprankelen toch van het leven. Ze geven een boodschap van hoop mee, waar wie met verlies moet omgaan, troost kan uit putten. De lieve illustraties van Merel Eyckerman versterken de warme sfeer van boek.

  Een prachtige bundel die bijzonder zinvol is.

  “Zoals een koekje bij de thee
  hoort dood gewoon bij leven.
  Ik weet het niet, heb geen idee.
  Ik wou dat je bleef, nog even.

  “Oma pannenkoek” is een warme dichtbundel voor kinderen van Marijke Umans.  In lieve gedichten gaat ze dieper in op thema’s als rouw, verdriet, herinneringen en troost.

  Dankjewel Uitgeverij Pelckmans voor deze hoopvolle dichtbundel!

  ⭐⭐⭐⭐
  ISBN: 9789464019490 – Verschenen op 10/10/2022 – 40 p. – Uitgeverij Pelckmans

 • Einstein de pinguïn- Iona Rangeley

  Bij een bezoekje aan de dierentuin, zijn Imogen en Arthur helemaal weg van een kleine pinguïn.  Om de kinderen terug mee naar huis te krijgen, roept ze naar de pinguïn dat hij altijd welkom is bij hen thuis.  Groot is hun verbazing als de pinguïn even later effectief voor de deur staat.  Einstein mag blijven logeren en wordt al snel de beste vriend van het gezin.  Na een tijdje blijkt echter dat Einstein een bijzondere missie heeft.

  Iona Rangeley debuteert met dit jeugdboek dat ze schreef tijdens het blokken voor haar examens.  Met Einstein, zet ze een heel schattig hoofdpersonage neer.  De pinguïn die uiteraard niet kan praten, slaagt er toch in te communiceren met zijn nieuwe vrienden. Dit lieve verhaal, over de bijzondere vriendschap tussen een dier en twee kinderen, is grappig en zit vol avontuur.  De rustige bladspiegel met veel witruimte en een wat groter lettertype, zorgt voor een vlotte leeservaring.   Leuke zwartwit illustraties van David Tazzyman fleuren het verhaal verder op. Jonge lezers vanaf 7 à 8 jaar zullen gecharmeerd worden door deze originele detective vol grappige gebeurtenissen.  Inhoudelijk is het boek ook sterk genoeg om iets oudere, maar minder sterke lezers uit te dagen.  Dit fijne verhaal vol verrassende gebeurtenissen over een onverwachte vriendschap is een fijne aanvulling voor de schoolbibliotheek of de boekenkast thuis.  

  “Einstein de pinguïn”, het debuut van Iona Rangeley, is een grappige detectiveverhaal over een bijzondere vriendschap tussen een pinguïn en twee kinderen.

  Dankjewel Uitgeverij HarperCollins voor dit originele verhaal!

  🌕🌕🌕🌗
  ISBN: 9789402711592 – Verschenen op 16/11/2022 – 218 p. – Uitgeverij HarperCollins


Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s