Blog

 • Dex Durfal – Het oog van Ra – Lida Dijkstra

  Dex is met zijn ouders en zijn vriendje Apie op onderzoek in Egypte.  Wanneer ze op verkenning gaan in het graf van priester Foefoe, loopt het mis en komen ze vast te zitten.  Dex kan samen met Apie ontsnappen en gaat op zoek naar hulp in de woestijn.  Hij maakt kennis met Noor en dankzij de speciale ketting die hij in het graf vond, kunnen ze met elkaar communiceren.  Samen proberen ze zijn ouders uit het graf te bevrijden.

  Lida Dijkstra schrijft boeken voor kinderen en jongeren en vindt daarvoor meestal inspiratie in de geschiedenis.  In haar serie voor jonge lezers met Dex Durfal in de hoofdrol, combineert ze die passie voor geschiedenis met een vleugje spanning en avontuur.  Wie is er nu niet benieuwd naar de belevenissen van een jongen wiens ouders de wereld rond reizen op zoek naar schatten.  In dit nieuwe deel laat ze kinderen kennismaken met de vele mysterieuze graven in Egypte.  Dit vlotte verhaal, met vlotte hoofdstukken, korte zinnen, maar een rijke taal laat kinderen wegdromen en genieten van een  spannend avontuur.  Niet alleen geeft ze hen een kijkje in de boeiende geschiedenis van het land, maar ze laat ze ook kennismaken met hun unieke cultuur.  En dat allemaal op maat van kinderen die een kleine twee jaar kunnen lezen.  Leesplezier, kwaliteit en technisch leren lezen gaan hier hand in hand en vormen samen een erg leuk boek, dat een echte aanwinst is voor de school- of klasbibliotheek.  Perfect voor lezers van 7 à 8 jaar.

  “Rex Durfal – Het oog van Ra” is een leuk nieuw deel in de serie van Lida Dijkstra, over de avonturen van een jongen in Egypte.

  Dankjewel Uitgeverij Kluitman en L&M Books voor dit fijne avontuur.

  ⭐⭐⭐⭐
  ISBN: 9789020677447 – Verschenen op 14/04/2023 – 61 p. – Uitgeverij Kluitman

 • Blauw brengt ongeluk – Angelique van Dam

  Elif en haar mama hebben het niet breed en moeten de eindjes aan elkaar knopen.  Voor reisjes, nieuwe kleren of cadeautjes is er geen geld.  Als Coco een groot verjaardagsfeest geeft en de hele klas uitnodigt, zou Elif dolgraag naar het feest gaan.  Een cadeautje bedenken is geen makkelijke opdracht.  Hoe zorgt ze ervoor dat ze toch naar het feestje kan, dat haar klasgenoten haar geheim niet ontdekken en dat haar fiets gerepareerd raakt?

  Angelique Van Dam groeide zelf op in een gezin dat het niet breed had.  Nu ze jeugdauteur is, wil ze kinderen laten zien dat het geen schande is om weinig geld te hebben.  Met veel gevoel zet ze het lieve personage van Elif neer, dat worstelt met de situatie thuis en gelukkig een vriend heeft bij wie ze terecht kan.  Dit is een verhaal over heel gewone dingen, uit het leven gegrepen en vol herkenbare situaties.  Met dit boek bewijst de auteur dat niet elk kinderboek spannend of vol fantasie moet zitten, maar dat dicht bij huis blijven ook echt kan lonen.  Dit mooie boek voor kinderen vanaf 8 à 9 jaar, heeft korte hoofdstukken, leest erg vlot en is bijzonder in al zijn eenvoud.  Een echte aanrader voor elke schoolbibliotheek en voor kinderen voor wie het allemaal niet zo spannend hoeft te zijn.  Dit boek geeft kinderen, zonder dat ze het beseffen, een lesje in empathie en brengt respect voor de medemens bij.  Warm aanbevolen.

  “Blauw brengt ongeluk” is een mooi, pakkend verhaal van Angelique van Dam, dat zich dicht bij huis afspeelt en kinderen laat zien wat het betekent om met weinig rond te moeten komen.

  Dankjewel Uitgeverij Leopold voor dit aangrijpende verhaal!

  ⭐⭐⭐⭐
  ISBN: 9789025884949 – Verschenen op 5/04/2023 – 136 p. – Uitgeverij Leopold

 • Mahmood en de gouden honden – Jan De Leeuw

  Mahmood is een echte dierenliefhebber en dat is niet verwonderlijk want bij hem thuis baten ze een zoo uit.  Op een dag maakt hij kennis met Zuri, een vluchtelingenmeisje zonder thuis, dat het voor een dove hond opneemt.  Wanneer de stad aangevallen wordt door een troep wilde honden, ruiken ze onraad en slaan ze de handen in elkaar om de waarheid over deze vreemde gebeurtenis boven water te halen.

  Jan De Leeuw droomde er sinds zijn kindertijd van om auteur te worden.  Die droom maakt hij sinds 2004 waar.  Recent verscheen “Mahmood en de gouden honden”, een tweede deel in de reeks rond Mahmood, een jongen die in een grote stad woont en met de problemen die daarbij horen geconfronteerd wordt.  Ook in dit nieuwe boek snijdt hij belangrijke thema’s zoals asielzoekers, hebzucht en macht aan.  Bijzonder aan dit boek is dat het een mooie kennismaking met magisch-realisme is voor kinderen.  Net daardoor is het boek voor kinderen die al enige leeservaring hebben.  Die zullen echt kunnen genieten van dit spannende verhaal en bovendien een bijzondere strekking in de literatuur leren kennen.  De illustraties van Noëmi Plateau geven het verhaal een bijzondere sfeer en dragen bij aan de kracht van dit verhaal.  Deze sterke jeugdroman is een echte aanrader voor geoefende lezers van 10 en ouder, die houden van spanning, boeiende personages en een krachtige boodschap.

  “Mahmood en de gouden honden” is een bijzonder jeugdboek van Jan De Leeuw, dat magisch-realisme bij kinderen introduceert.

  Dankjewel Uitgeverij De Eenhoorn voor dit boeiende verhaal!

  ⭐⭐⭐⭐
  ISBN: 9789462916999 – Verschenen op 22/02/2023 – 214 p. – Uitgeverij De Eenhoorn

 • Waar de wind de aarde raakt – Ilaria Tuti

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog wil een groepje vrouwen hun land dienen.  Ze zijn bij de eerste vrouwelijke chirurgen die afstudeerden en worden door hun mannelijke collega’s gemeden.  Nu zien ze een kans om hulp te bieden en te bewijzen wat ze waard zijn.  Eerst aan het front en daarna in Engeland slagen ze erin op succesvolle manier een ziekenhuis te runnen waar ze de zorg voor ernstig gewonde soldaten op zich nemen.  Eén van die artsen is Caterina, die van Italiaanse afkomst is en daardoor nog meer voor zichzelf moet opkomen.

  Ilaria Tuti is een Italiaanse auteur die vooral historische romans schrijft. In 2021 schreef ze met “Bloemen van steen” over een groep moedige, sterke vrouwen die het front in de Italiaanse bergen bevoorraad van alles wat ze nodig hebben. Haar nieuwe roman situeert zich in dezelfde periode, maar nu zet ze een groep sterke vrouwelijke artsen in de spotlights. Met haar romans vertelt ze vergeten verhalen, verhalen over vrouwen die echt het verschil maakten, maar die de geschiedenisboeken niet haalden. Wat mooi dat ze net deze vergeten personages een stem geeft en zo laat zien welke impact ze hadden tijdens de Eerste Wereldoorlog. In deze sterke roman over emancipatie, vrouwenrechten en het verschil maken, mag ook een vleugje romantiek niet ontbreken. De combinatie van historische feiten die verweven worden tot een sterk verhaal en de levensechte personages, bezorgen de lezer een erg fijne leeservaring.

  “Waar de wind de aarde raakt” is een sterke, historische roman van Ilaria Tutti over een groep vrouwen die tijdens WOI op medisch vlak echt een verschil kan maken.

  Dankjewel Uitgeverij Cargo voor deze boeiende roman!

  ⭐⭐⭐⭐
  ISBN: 9789403116327 – Verschenen op 2/03/2023 – 398 p. – Uitgeverij Cargo

 • Underdogs – Banana Sam & Kevim

  Heb je een echte sportliefhebber in huis?  Die gek is op basketten, barst van de energie en liever rondhuppelt dan rustig in een hoekje leest?  Dan is dit boek misschien een uitkomst.  In dit nieuwe boek, dat het midden houdt tussen grapic novel en kleurrijk kinderboek, worden kinderen ondergedompeld in de avonturen van Rocky en zijn vrienden.  

  Rocky wil de beste basketbalspeler van Dogtown worden, maar ook Frida is een echte basketfan en vrienden zijn ze allesbehalve.  Als het basketpleintje in de buurt echter dreigt te verdwijnen, zit er niet anders op dan samen te werken.

  In een flitsend avontuur vol energieke, kleurrijke illustraties worden kinderen vanaf 8 jaar meegesleept in dit fantasierijke verhaal vol baskethelden.  De layout is heel speels opgevat en heeft enkele verrassingen voor de lezer in petto; zo moet een deel van het boek op zijn kop gelezen worden.  Dat zorgt ervoor dat je met dit boek een publiek kinderen bereikt dat misschien niet zo gek is op lezen.  Een fijn verhaal over het belang van sport, opkomen voor waar je in gelooft, doorspekt met een mooie dosis fantasie voor lezers vanaf 8 à 9 jaar.

  “Underdogs” is een flitsend verhaal vol kleur van Banan Sam en Kevim over een basketbalspeler die moet strijden voor het behouden van zijn geliefde basketpleintje.

  Dankjewel Uitgeverij Lannoo voor dit dynamische verhaal!

  🌕🌕🌕🌗
  ISBN: 9789401481557 – Verschenen op 25/04/2023 – 128 p. – Uitgeverij Lannoo

 • De grote tandenpoetshulp – Sophie Schoenwald & Günther Jakobs

  Leeuw Louie heeft een probleem!  Als hij zijn mond opendoet en begint te lachen, dan ziet het ernaar uit dat Louie al heel lang zijn tanden niet meer gepoetst heeft.  Gelukkig schieten de dieren te hulp om Louie te leren hoe dat precies moet, dat tandenpoetsen!

  Sophie Schoenwald en Günther Jakobs maken samen erg leuke prentenboeken over alledaagse thema’s en problemen, met dieren in de hoofdrol.  Met dit nieuwe, stevige kartonboek willen ze jonge kinderen tonen hoe dat tandenpoetsen precies moet en waarom dat zo belangrijk is.  Op elke pagina worden kinderen uitgedaagd om actief mee te werken tijdens het voorlezen.  Ze moeten leeuw achter zijn oren kietelen, de dieren optrommelen of hard op de tube tandpasta knijpen.  Dat maakt het verhaal niet alleen erg interactief en leuk, maar leert kinderen al spelend tandenpoetsen.  De kleurrijke illustraties en grappige personages maken het plaatje compleet.  Dit boek verdient absoluut een plaatsje in elke school- of klasbib zodat kinderen op een ludieke manier rond tandenpoetsen aan de slag kunnen gaan, maar ook thuis zal dit boek zeker een meerwaarde bieden wanneer ouders hun kinderen willen aanzetten tot tandenpoetsen.  Een echte aanrader!

  “De grote tandenpoetshulp” is een bijzonder leuk en leerrijk prentenboek van Sophie Schoenwald en Günther Jakobs, dat kinderen leert en aanzet tot tandenpoetsen.

  Dankjewel Uitgeverij De Fontein voor dit bijzondere prentenboek!

  ⭐⭐⭐⭐⭐

  ISBN: 9789026165436 – Verschenen op 23/05/2023 – 24 p. – Uitgeverij De Fontein


Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s