Blog

 • Boeken om naar uit te kijken in maart – 1

  Kijken jullie ook zo uit naar de lente, wat zonnestralen en de eerste bloemen? Na een jaartje coronamaatregelen, zal die lente nog meer deugd doen dan anders. Maart is elk jaar ook een drukke en boeiende boekenmaand en dat is dit jaar niet anders. Wel integendeel! Heel wat uitgeverijen hebben een aantal verschijningen on hold gezet wegens de sluiting van de boekhandels in Nederland. Mijn favorieten voor de eerste helft van de maand vinden jullie hier. Deel 2 volgt dan halverwege maart, in de hoop zo de juist verschijningsdata te kunnen vermelden.

  Naschokken
  Nadia Owusu

  Buitengewone memoir over identiteit, familie en verbondenheid. Voor liefhebbers van Zadie Smith en Maggie Nelson.
  Als Nadia twee is, laat haar Armeens-Amerikaanse moeder hun gezin in de steek. Nadia blijft achter met haar kleine zusje en hun Ghanese vader, die als ambtenaar bij de Verenigde Naties werkt. Ze bewonen plekken over de hele wereld: Rome, Dar es Salaam, Kumasi en Londen. Nadia spreekt meerdere talen en heeft meerdere thuislanden. Ze vraagt zich af of ze Europees, Afrikaans of Amerikaans is. Of niets van dat alles? Als haar vader overlijdt, voelt Nadia zich meer dan ooit ontworteld en alleen.
  Naschokken is het ontroerende verhaal van Nadia’s zoektocht naar haar identiteit, dat laat zien welke naschokken een trauma kan hebben op persoonlijk vlak, en ook hoe dat doorwerkt van generatie op generatie.
  Verschijnt 2/03/2021 – Uitgeverij Signatuur – 352 pg. – € 22,99

  De ontvoerde schat
  M. G. Leonard & Sam Sedgman

  De ontvoerde schat is deel 2 in de populaire serie Dader op het spoor, superspannende detectives voor echte speurneuzen vanaf 9 jaar.
  Na zijn avontuur op de Hooglanden-expres kan de elfjarige Alex niet wachten op een tweede treinreis. Dus twijfelt hij geen seconde als zijn oom, reisjournalist, hem uitnodigt mee te gaan op de California Comet, de iconische treinreis van Chicago naar San Francisco. Wanneer onderweg de dochter van miljonair August Reza op mysterieuze wijze verdwijnt, duikt Alex op de zaak. Kan hij de ontvoerder ontmaskeren voordat de trein in San Francisco aankomt?
  Verschijnt 2/03/2021 – Uitgeverij De Fontein – 224 pg. – € 15,99

  Klara en de zon
  Kazuo Ishiguro

  ‘Klara en de Zon’ van Kazuo Ishiguro (winnaar Nobelprijs voor de Literatuur 2017) gaat over Klara, een zogenaamde Kunstmatige Vriendin met een uitstekend waarnemingsvermogen, die vanaf haar plek in de winkel nauwkeurig het gedrag gadeslaat van de kinderen die binnenkomen om rond te neuzen met hun ouders. Klara blijft hopen dat een kind haar zal kiezen. Wanneer dat eindelijk gebeurt, en haar bestaan voorgoed lijkt te veranderen, krijgt ze bij haar vertrek naar haar nieuwe gezin de waarschuwing dat ze niet al te veel waarde moet hechten aan de beloften van mensen. Maar Klara houdt haar eigen ideeën erop na.
  ‘Klara en de Zon’ is een adembenemend mooie roman die ons een blik gunt op onze veranderende wereld door de ogen van een onvergetelijke buitenstaander. Zoals vaker in zijn vindingrijke, verfijnde, aangrijpende oeuvre onderzoekt Kazuo Ishiguro ook hier wat het betekent om écht van iemand te houden.
  Verschijnt 2/03/2021 – Uitgeverij AtlasContact – 352 pg. – € 22,99

  Het water vangen
  Lies Gallez

  De verhalen in Het water vangen zijn speels en zwierig, licht en zwaar, en de personages passen altijd net niet in de wereld die ze bewonen. Een jonge vrouw is ervan overtuigd dat ze zwanger is van een dolfijn, Adorabelle hoort de tweede oerknal, die in haar oor verder echoot, een meisje vermoordt per ongeluk haar kip en de jonge asielzoeker met buigzame hoop is nergens veilig.
  Het water vangen is een troostrijk debuut over de hunkering naar verbinding, over pijn die je het liefst met nog meer pijn bestrijdt en over water natuurlijk.
  Verschijnt 2/03/2021 – Uitgeverij Querido – 328 pg. – € 20,99

  Ei moet uit
  Mariken Jongman & Marieke ten Berge

  Wie heeft dat grote ei gelegd?

  Een kind vindt een ei, midden in de sneeuw en het ijs. Dat is natuurlijk veel te koud voor zo’n ei, dat begrijpt iedereen. Dus gaat het kind op zoek naar iemand om het uit te broeden. Het trekt de hele wereld over en bezoekt allerlei dieren. Maar niemand wil of is goed genoeg. En net als het kind het op wil geven…
  Verschijnt 4/03/2021 – Uitgeverij Lemniscaat – 32 pg. – € 14,99

  De naam van de moeder
  Roberto Camurri

  Fabbrico, een stadje in het noorden van Italië. Het is er saai, de huizen zijn omringd door eentonige, uitgestrekte velden, en er gebeurt nagenoeg nooit wat. Het is de woonplaats van Ettore en Pietro, vader en zoon. De twee zitten elkaar continu dwars, maar durven de confrontatie niet aan. Ettore’s vrouw, de moeder van Pietro, vertrok toen haar zoon nog maar een baby was. Ze heeft nooit meer iets van zich laten horen. Toch is de invloed van deze vrouw onuitwisbaar. Ze staat aan de basis van de verbitterde relatie die Pietro heeft met zijn vader en zijn familie. Een band die hij niet kan verbreken, ook niet wanneer hij zijn gaat verhuizen, weg van Fabricco.
  De naam van de moeder is een bitterzoete roman waarin een vader en zoon worstelen met een gedeeld verlies. In de stiltes en
  de kleinste gebaren van hun relatie zit al hun verdriet verscholen. Ettore en Pietro zijn ver van elkaar verwijderd, maar zonder dat ze het willen zijn ze voor altijd verbonden in hun eenzaamheid.
  Verschijnt 4/03/2021 – De Bezige Bij – 224 pg. – € 21,99

  Vlieglessen
  Charlie Gilmour

  Vlieglessen van Charlie Gilmour is een verhaal over vaders en vogels…
  … over een jonge ekster die uit het nest valt, in de handen van Charlie Gilmour – en diens leven verandert: dag en nacht wil het beestje wormen, het rooft het huis leeg en gebruikt Charlies haar als nest.
  … maar ook over een kauw, als huisdier gehouden door Heathcote Williams, dichter, anarchist en Charlies biologische vader, die zijn zoon in het holst van de nacht verliet.
  … en over hoe de geschiedenis zich herhaalt. Vader en zoon delen meer dan alleen hun liefde voor vogels; Charlie vreest dezelfde fouten te maken als zijn vader. Dit is een verhaal over verandering – van wild naar tam, van bijna dood naar leven, van vrijheid naar gevangenschap en terug.
  Vlieglessen van Charlie Gilmour is een onvergetelijk verhaal over de band tussen een man en een vogel. Prachtige memoires over kind zijn en ouderschap, gevangenschap en vrijheid, rouw en liefde.
  Verschijnt 5/03/2021 – Uitgeverij AmboAnthos – 304 pg. – € 22,99

  Pip & Ei
  Alex Latimer & David Litchfield

  Pip en Ei zijn als twee druppels water. Hun vriendschap groeit, en ze groeien zelf ook. Pip krijgt wortels en takjes. Ei krijgt vleugels en ze kan niet wachten om ze te gebruiken. Ze krijgen elk een heel ander leven, heel ver
  van elkaar vandaan. Maar goede vrienden komen altijd bij elkaar terug. En er zijn geen dikkere vrienden dan Pip en Ei.
  Verschijnt 10/03/2021 – Veltman Uitgevers – 32 pg. – € 13,99

  De hemel is altijd paars
  Sholeh Rezazadeh

  De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh is een poëtische debuutroman van een groot literair talent.
  Arghavan is een jonge Iraanse vrouw die nog maar kort in Nederland woont. Terwijl ze worstelt om een nieuw leven op te bouwen, wordt ze geplaagd door herinneringen aan haar jeugd in Iran. Een jeugd die paradijselijk begon maar een negatieve wending nam toen haar moeder van de ene op de andere dag vertrok en haar vader, haar steun en toeverlaat, verslaafd raakte aan opium. Ze nam daarop een radicaal besluit: ze liet het rauwe, bergachtige landschap van Iran definitief achter zich en vertrok naar het platste land ter wereld: Nederland. Arghavan werkt in een tweedehandswinkel in Amsterdam, waar ze bevriend raakt met sommige klanten, zoals met Anna, een dove danseres, en de oude Johan, die het geluid van bomen opneemt. Ze verwondert zich over dit land waar iedereen haast heeft en waar het onmogelijk lijkt om met de ander verbonden te zijn. Dan wordt ze verliefd op Mees, een jonge muzikant, die haar wereld volkomen op z’n kop zet.
  De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh is een zinnelijke roman over liefde en verlangen, over herinneringen en over de vraag of je de ander ooit echt kunt kennen.
  Verschijnt 11/03/2021 – Uitgeverij AmboAnthos – 208 pg. – € 21,99

  Toen liefde leven werd
  Lisanne De Gendt

  Na haar studie is Laura op zoek naar een plek in de wereld. De doelgerichtheid die zij mist, vindt ze terug bij Thomas. Hij weet wat hij wil: een carrière als acteur, een stabiele relatie en kinderen. Gaandeweg vindt Laura rust in zijn armen, maar tegelijk verliest ze zich ook in zijn verlangens. Tot het leven hen plots voor een tweesprong plaatst en Laura twijfelt of haar pad wel het zijne is.
  Toen liefde leven werd is een stemmig en overweldigend verhaal over keuzes en over de eeuwige spanning tussen de verwachtingen van anderen en je eigen verlangens.
  Verschijnt 15/03/2021 – Uitgeverij Horizon – 256 pg. – € 22,99

  Een vriend wat is dat?
  Ed Franck & Thé Tjong-Khing

  Nadat Panda uit een boom is getuimeld, weet hij niet meer wie Eekhoorn is. Die herinnert Panda eraan dat hij zijn vriend is. Maar dan vraagt Panda, die duidelijk wat verdwaasd is door de val, wat een vriend is. Na even nadenken komt Eekhoorn met het antwoord. ‘Een vriend gaat met je wandelen. Hij vertelt je al zijn geheimen. Hij knuffelt je als je verdrietig bent. Hij speelt leuke spelletjes met je. Hij helpt je als je in de knoei zit en laat je nooit in de steek. Hij brengt je vaak aan het lachen en… en… nog zoveel meer!’ Zes nieuwe voorleesverhalen over de onverwoestbare vriendschap tussen Panda en Eekhoorn.
  Met illustraties van Thé Tjong-Khing.
  Verschijnt 16/03/2021 – Davidsfonds – 48 pg. – € 15,99

  Dingen die je meeneemt op reis
  Aroa Moreno Durán

  Katia heeft haar jeugd doorgebracht in Oost-Berlijn, in de schaduw van de Muur, die de stad verdeelt. Voor haar vader, die de Spaanse Burgeroorlog is ontvlucht, vertegenwoordigt de communistische kant van Duitsland alles waarvoor hij in Spanje heeft gestreden en geleden. Katia kent geen andere manier van leven, totdat een toevallige ontmoeting met een jonge man uit het Westen haar nieuwsgierigheid naar de rest van de wereld doet ontwaken.
  Pas als ze de gevaarlijke reis heeft volbracht, begrijpt Katia wat ze in Oost-Berlijn heeft achtergelaten. En de Muur moet vallen voordat ze ontdekt wat de verwoestende gevolgen van haar keuze zijn geweest voor haar familie in ballingschap.
  Verschijnt 16/03/2021 – Uitgeverij Querido – 168 pg. – € 18,99

  Van de meeste van bovenstaande boeken verschijnt binnenkort een recensie op de website en op onze facebook en instagram kanalen. Kan je niet wachten om ze zelf te lezen, dan kan je deze boeken reeds bestellen bij je favoriete (online) boekhandel.

  Veel leesplezier!

  Background photo created by wirestock – www.freepik.com

 • Het Dorp van de Zwaluwen – Marc De Bel

  “Warum? Hier ist kein Warum.”

  Marc De Bel beschrijft in zijn nieuwe boek de gebeurtenissen van één dag gedurende de Tweede Wereldoorlog in het dorpje Oradour-sur-Glane, in de Haute-Vienne in Frankrijk.  Op 10 juni 1944 valt de SS het dorpje binnen.  Ze zoeken vergelding na de landing van de geallieerde troepen in Normandië en enkele acties van het verzet om de opmars van het Duitse leger tegen te houden. Alle inwoners van het dorp worden verzameld, gezinnen van elkaar gescheiden en opgesloten in de kerk en in een grote schuur. Het hele dorp wordt platgebrand en slechts enkelingen kunnen aan het bloedbad ontsnappen.

  Door de ogen van 4 jonge mensen uit het dorp worden de daden van 10 juni gereconstrueerd.  Ze beschrijven hoe hun dag verloopt en hoe de angst uur na uur erger toeslaat.  Met veel gevoel, maar zonder ooit sentimenteel te worden, is Marc De Bel erin geslaagd een donkere bladzijde in de geschiedenis in beeld te brengen.  Het verhaal dat hij brengt is ontzettend waardevol en ook op vandaag meer dan nodig.  Een boek dat doet nadenken over menselijkheid, onverschilligheid en de gruweldaden waartoe mensen in staat zijn.  Dit boek van beperkte omvang voor jongeren vanaf 13 jaar kruipt onder je huis en laat je achter met de krop in de keel.  Het boek is gebaseerd op getuigenissen van mensen die deze gruweldaad overleefd hebben.

  “Het Dorp van de Zwaluwen” brengt de gruweldaden die in Oradour-sur-Glane op 10 juni 1944 plaatsvonden in beeld.  Een waardevol boek dat onder je huid kruipt over een dag die we nooit we mogen vergeten.

  Met dank aan Uitgeverij Pelckmans voor het recensie-exemplaar!

  ⭐⭐⭐⭐⭐
  ISBN: 9789463833097
  Verschijningsdatum: 22/02/2021
  Aantal bladzijden: 200
  Uitgeverij: Pelckmans

 • De atlas van overal – Deniz Kuypers

  Deniz, een kind van een Turkse vader en Nederlandse moeder, heeft geen al te goede band met zijn vader.  Een vader die zijn geboorteland verliet na een aantal ontgoochelingen en er twee levens op nahield, één in Turkije en één in Nederland.  Hierdoor lijkt het alsof hij geen vaste plek meer had die zijn thuis was.  Nu Deniz zelf vader is en emigreerde naar San Francisco doet hij een poging zijn vader en daarbij ook zichzelf te doorgronden.

  “Iedereen is een gevangene van zijn verbeelding en die verbeelding is op haar best een defecte machine.  We herinneren ons het verleden beter dan het was en stellen ons de toekomst beter voor dan die zal zijn, en zo blijven we eeuwig verlangen.”

  Deniz Kuypers schreef eerder twee romans waarvoor hij genomineerd werd voor verschillende prijzen.  Zijn nieuwe roman laveert tussen fictie en non-fictie.  Hij probeert het verleden van zijn vader te reconstrueren, daarbij baseert hij zich voor een groot deel op zijn eigen herinneringen, interpretaties en veronderstellingen.  Hij heeft ook aandacht voor hoe hij zelf als geëmigreerde vader in het leven staat en trekt parallellen met zijn vader.  De tijdsprongen die gemaakt worden, zorgen ervoor dat je als lezer alert moet blijven om de volledige omvang van het verhaal te vatten.   Een mooi verhaal over cultuurverschillen en je weg vinden in het leven dat met veel gevoel werd geschreven.  Mooi ook hoe een aantal veronderstellingen in de loop van het boek aan de realiteit getoetst worden en anders verlopen blijken te zijn dan gedacht.

  “De atlas van overal” is het verhaal over de moeilijke relatie tussen een zoon en een vader en over je plek vinden na een emigratie.

  Met dank aan VBK België en Uitgeverij Atlas Contact voor het recensie-exemplaar.

  ⭐⭐⭐
  ISBN: 9789025470128
  Verschijningsdatum: 18/02/2021
  Aantal bladzijden: 369
  Uitgeverij: Atlas Contact

 • Het geheim van Gargantis – Thomas Taylor

  Owee aan Zee wordt geteisterd door noodweer dat maar niet lijkt op te houden.  Steeds meer mensen beginnen te geloven dat de oude visserslegende over Gargantis werkelijkheid wordt.  Wie is die vreemde gast die in het hotel verblijft, zijn gezicht niet laat zien en tentakels lijkt te hebben?  Als er op het strand een groene fles met vreemde tekens op het aanspoelt, krijgt Herbert Citroen de verantwoordelijk om de rechtmatige eigenaar van de fles te zoeken.  Samen met Violet gaat hij op onderzoek uit.

  Thomas Taylor is illustrator en maakte de cover voor Harry Potter en de Steen der Wijzen.  Uiteindelijk vatte hij de moed om ook zelf aan het schrijven te gaan. HIj komt uit een familie van zeevaarders en die link vind je terug in zijn boeken.

  Na “Het geheim van de Malamander” staan gevonden voorwerper Herbie Citroen en zijn vriendin Violet Purperwier terug voor een aantal raadsels.  Het spannende verhaal met verrassende wendingen en mysterieuze raadsels is goed opgebouwd.  Korte hoofdstukken die met kleine illustraties opleukt worden zorgen voor heel wat vaart in het verhaal.  De mooie beschrijvingen zetten je fantasie aan het werk en laten je helemaal opgaan in het verhaal. Voor goede lezers vanaf een jaar of 10 die houden van avontuur, actie en fantasie, is dit het ideale boek om tijdens deze krokusvakantie in weg te duiken en de wereld om hen heen even helemaal te vergeten.

  “Het geheim van Gargantis” is het spannende tweede boek van Thomas Taylor, dat je terug meeneemt naar Owee aan Zee, waar Herbert Citroen en Violet Purperwier een spannend, mysterieus avontuur beleven.

  Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het recensie-exemplaar!

  ⭐⭐⭐⭐
  ISBN: 9789401466578
  Verschijningsdatum: 23/02/2021
  Aantal bladzijden: 342
  Uitgeverij: Lannoo
  Vertaald door Aleid van Eekelen-Benders

 • Wolfie – Andy Harkness

  Wolfie heeft honger en gaat op zoek naar konijntjes.  Hoe hij ook kijkt, snuift of gromt, de konijntjes kan hij niet vinden. Hij legt grote afstanden af en wordt steeds hongeriger en bozer. Tot hij daar ineens twee oren en wiebelig staartje ziet verschijnen…

  Andy Harkness werkte ondermeer mee aan grote producties zoals Moana en Frozen.  Voor dit prentenboek boetseerde hij zowel de figuren als de achtergronden.  Bekijk zeker eens het filmpje onderaan om te zien hoe dit tot stand kwam.  Ongetwijfeld ben ook jij onder de indruk van de artistieke vaardigheden van Andy Harkness.

  Wolfie is een hongerig wolfje en verandert in een monstertje als hij snel eten vindt.  Het eerder donker prentenboek wekt eerst de indruk dat het verhaal misschien wat griezelig zou kunnen zijn.  Niet is minder waar!  Wolfie is eigenlijk een gewoon, lief wolfje die toevallig grote honger heet.  Wat er gebeurt als hij uiteindelijk de konijntjes vindt, moet je beslist zelf lezen.  Ik kan je echter verzekeren dat dit verhaal vooral erg grappig en herkenbaar is voor kinderen die ook wel eens in monstertjes veranderen als ze honger hebben.  Een grappig, herkenbaar en origineel prentenboek dat zich uitstekend leent om luidop voor te lezen aan kleine monstertjes vanaf 4 jaar!

  “Wolfie” is een origineel en grappig prentenboek, waarvan de prenten helemaal uit klei geboetseerd werden, over wat er gebeurt als een lief wolfje honger heeft.

  Met dank aan Standaard Uitgeverij en Uitgeverij Condor voor het recensie-exemplaar!
  ⭐⭐⭐⭐⭐
  ISBN: 978949289998
  Verschijningsdatum: 17/02/2021
  Aantal bladzijden: 40
  Uitgeverij: Condor
  Vertaald door Anouk Abels

 • De vooravond – Rashid Novaire

  Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wordt Trude, een Duitse dienstbode die in Nederland aan het werk is teruggeroepen naar Duitsland.  Ze is verloofd met de Nederlandse Johannes en wil net voor de terugroepdatum met hem trouwen. Haar broer Rudi, die in Marokko in het vreemdelingenlegioen gediend heeft, komt bij haar op bezoek vooraleer hij in Duitsland naar een heropvoedingskamp zal gestuurd worden.  In die paar dagen samen ontdekt Rudi een verborgen leven van Johannes die hun toekomst op het spel kan zetten.

  Rashid Novaire schreef meerdere romans, waarvan er twee genomineerd werden voor de Libris literatuur prijs.  In “De vooravond” beschrijft hij de moeilijk keuze die Trude moet maken.   Enerzijds voelt ze zich nog met Duitsland verbonden en is ze ten dele akkoord met het daar heersende gedachtegoed.  Anderzijds heeft ze haar leven in Nederland al opgebouwd en ziet ze wel een toekomst met Johannes.  De geheimen die hij voor haar heeft doen haar twijfelen.  Op een poëtische manier weet de auteur de innerlijke tweestrijd van Trude mooi te vatten.  Het boek beschrijft een beperkte tijd van een negental dagen waarin zowel Trude als Rudi beslissingen moeten nemen die hun toekomst zullen bepalen.  Om de balans te kunnen opmaken denken ze terug aan hun jeugd en aan hun ervaringen van de voorbije jaren.  Doorheen het verhaal is er ruimte voor interpretatie en denk je zelf actief na over de verscheurende keuzes die beiden moeten maken. Het verhaal is deels gebaseerd op de familiegeschiedenis van de auteur.

  “De vooravond” is het verhaal van Trude en Rudi die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog allesbepalende keuzes moeten maken.

  Met dank aan VBK België en AmboAnthos voor het recensie-exemplaar!
  ⭐⭐⭐
  ISBN: 9789026354632
  Verschijningsdatum: 16/02/2021
  Aantal bladzijden: 267
  Uitgeverij: Ambo|Anthos


Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s