Een ander leven – Rudi Meulemans

Wie mij een beetje kent weet dat ik naast een grote liefde voor boeken ook erg graag op reis ga.  Als die reis ook nog een bestemming in het Verenigd Koninkrijk heeft, dan is het plaatje compleet.  Het zal dus niet verwonderen dat ik met hoge verwachtingen uitkeek naar ‘Een ander leven’ van Rudi Meulemans.

Rudi Meulemans duikt in de geschiedenis van de National Trust. Hij onderneemt dezelfde reis die Vita Sackville-West, haar man Harold Nicolson en vriend James Lees-Milne maakten net na de Tweede Wereldoorlog.  Hun reis gaat langs vele landhuizen die ze willen beschermen omdat vele verarmde edele families de kosten voor de landhuizen niet meer kunnen dragen.  De National Trust wil deze landhuizen openstellen voor het publiek en ze op die manier van de ondergang vrijwaren.  Hun reis luidt het einde van een tijdperk in.  

We reizen met Rudi en zijn echtgenoot doorheen zuidwest-Engeland.  Ze worden vaak warm onthaald door de trotse landeigenaars.  Doorheen het boek schemert steeds de liefde voor schoonheid én voor Engeland door.  In prachtige beschrijvingen geeft Rudi Meulemans een unieke inkijk in deze landhuizen, die soms niet voor het publiek opengesteld zijn. Hij schuwt daarbij de soms minder mooie kanten van Engeland niet.

Bovendien maak je ook uitgebreid kennis met het excentrieke koppel dat Vita Sackville-West en Harold Nicolson waren.  Hoewel ze erg gelukkig getrouwd waren hielden ze er beiden heel wat buitenechtelijke relaties op na.  Vita had onder meer een relatie met Virginia Woolf en Harold met James Lees-Milne.  Voor beiden was dit eerder een verrijking dan een belemmering.  Tot het einde van hun leven hadden ze een liefdevolle relatie met elkaar.

Rudi liet me even meereizen en wegdromen langs de vele locaties die hij bezocht.  Het maakt mijn te bezoeken-lijstje weer net ietsje langer en doet me alweer dromen van een volgende Engeland-reis in postcoronatijden.  Hij bracht me ook even terug naar de locaties die ik wel al bezocht zoals Sissinghurst en Knole.  Vooral de beschrijving van de werkkamer van Vita is echt helemaal af.

Dit mooie boek zal Engeland-liefhebbers en cultuurliefhebbers zeker kunnen bekoren.  In deze tijden is het een mooie ode aan de schoonheid en cultuurbehoud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s