Overstag – Amity Gaige

Juliet slaagt er maar niet in haar proefschrift af te werken en ook het moederschap valt haar best wel zwaar.  Ze kampt met depressieve gevoelens en gedachten.  Als het man Michael op een dag voorstelt om met een zeilschip de wereld te ontdekken staat ze eerst weigerachtig tegenover dit idee.  Ze laat zich echter overtuigen om met haar twee kinderen van zeven en twee het avontuur aan te gaan.
Aanvankelijk lijken ze in een sprookje terecht gekomen te zijn.  Ze genieten intens van de natuur, de rust die dit leven hen brengt en het samenzijn.  Hun tocht is echter niet zonder problemen en stilaan begint dit op het gezin te wegen.  

Amity Gaige schreef reeds verschillende romans, haar debuutroman “Schroder” werd voor vele prijzen genomineerd en verkozen tot DWDD boek van de maand.

Het verhaal wordt verteld door de ogen van Juliet en aan de hand van het logboek van de zeilboot die door Michael geschreven werd.  Op die manier krijg je inzicht in de denkwijze van beide hoofdpersonages.  Beiden hebben sterke overtuigingen en zijn hoofdzakelijk met hun eigen bekommernissen bezig.  Ze leven als het ware op hun eigen eilandje en hebben moeite om onderling echt contact te maken.  Dat maakt het samenleven niet altijd makkelijk. 

De beschrijvingen van de tocht en de natuur zijn wondermooi en namen me echt mee op reis.  Bovendien is het boek heel erg symbolisch en staan heel wat natuurelementen symbool voor de relaties tussen beiden.

“Overstag” is een boek dat me niet helemaal over de streep kon trekken.  Enerzijds kon ik echt genieten van de beschrijvingen van de eigenlijke tocht en van de avonturen die het gezin beleeft.  Anderzijds had ik niet steeds sympathie voor beide hoofdpersonages waardoor ik niet steeds een connectie voelde.

Met dank aan uitgeverij Lannoo en Meulenhoff voor het recensie-exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s