Wij Duitsers – Alexander Starrit

“Niemand is volledig verantwoordelijk voor zijn eigen morele evenwicht. En de harde waarheid, de onverbiddelijke, aloude waarheid, is dat je aansprakelijk kunt zijn voor iets wat buiten je macht ligt.”

Een Duitse grootvader schrijft een brief aan zijn Schotse kleinzoon Callum. Na vragen van zijn kleinzoon over zijn plek in de Tweede Wereldoorlog, beschrijft hij een aantal gebeurtenissen van eind 1944 in de strijd tegen het Russische leger vlakbij de Duitse grens. De soldaten hebben op dat moment honger en ze hebben nog weinig respect voor de legerstaf.  Er heerst chaos en verdeeldheid maar velen tonen ook ongelooflijke moed.

“Wat ik ermee wil zeggen, is dat we wellicht niet allemaal schuldig waren, maar dat de gebeurtenissen van toen wel alles hebben aangetast, als een rotte plek die zich steeds verder verspreidde.”

Alexander is half Schots en half Duits. “Wij Duitsers” is zijn tweede roman.  Op diepmenselijke manier beschrijft hij de gevoelens waarmee een Duitse grootvader op het einde van zijn leven worstelt.  Hij werd als jongeman meegesleurd in de gebeurtenissen en moest meevechten in het Duitse leger. Dit was niet echt zijn eigen keuze, hij was geen nazi, maar hij stelde er zich, althans in het begin, ook geen grote vragen bij.  Hij werpt een blik in eigen boezem en probeert te achterhalen hoe hij met het schuldgevoel en de schaamte die zijn acties met zich meebrengen kan omgaan. Het boek is met ontzettend veel gevoel geschreven en brengt de vele tegengestelde gevoelens en het morele dilemma waarmee de man heeft moeten leven mooi in beeld.  Een prachtig boek over een tijd in de geschiedenis waar de grenzen van het fatsoen vervaagden.    

“Dus tegen de tijd dat ik die opgeknoopte mensen in trossen aan de bomen zag bungelen – na drieënhalf jaar voor mijn volk te hebben gestreden en alles te hebben gegeven – was het me niet alleen duidelijk dát we deze oorlog gingen verliezen, maar ook dat dit terecht was.”

“Wij Duitsers” is een prachtige, indringende historische roman over het einde van de Tweede Wereldoorlog verteld door de ogen van een jonge Duitse soldaat, waarbij de morele dilemma’s waarmee hij moet leven centraal staan.

Met dank aan VBK België en AmboAnthos voor het recensie-exemplaar.

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789026350412
Verschijningsdatum: 27/01/2021
Aantal bladzijden: 218
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Vertaald uit het Engels door Linda Broeder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s