Het geknetter in de sterren – Jón Kalman Stefánsson

Een kleine jongen moet wennen aan de nieuwe vrouw die plots in zijn leven verschijnt en die zijn stiefmoeder wordt.  Hij vlucht weg in een wereld van tinnen soldaatjes, die zijn leven wat zekerheden geven. Tegelijkertijd ontvouwt zich ook het verhaal van zijn voorouders.   Over een overgrootvader die niet altijd even veel aandacht aan zijn gezin besteedt en ze zo in gevaar brengt.  Over het toeval dat zijn ouders samenbracht en terug bij elkaar bracht.  En over de verhouding van zijn overgrootmoeder met een kapitein. 

“Hier was het waar ze het gras zag groeien, hier luisterde ze naar het gezoem van de vliegen en het geknetter in de sterren, hier veranderde ze woorden in vogels, die ze eropuit stuurde om God te zoeken, hier groeide ze op en werd het verstand in haar gewekt, zoals het heet.”

Jón Kalman Stefánsson staat bekend om zijn poëtische romans die zich afspelen in Ijsland.  Voor mij was het een eerste kennismaking met de schrijver.  Ik kan wel genieten van een poëtische en beeldende schrijfstijl.  Het moet gezegd zijn, heel wat passages hebben mij echt geraakt en zijn heel erg mooi.  Toch kon het boek mij niet helemaal inpakken, de taal is erg mooi, maar misschien was het voor mij te poëtisch waardoor ik de essentie niet helemaal leek te kunnen grijpen.   Het verhaal over de kleine jongen mocht voor mij ook nog een stuk verder gaan.  Ik had graag gelezen hoe het verder ging in zijn omgang met zijn nieuwe stiefmoeder.   

“Het geknetter in de sterren” is een poëtisch verhaal over familiebanden die de tijd overstijgen.

Met dank aan VBK België en AmboAnthos voor het recensie-exemplaar.

⭐⭐⭐
ISBN: 9789026352140
Verschijningsdatum: 27/02/2021
Aantal bladzijden: 215
Uitgeverij: Ambo|Anthos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s