Hat water vangen – Lies Gallez

Een verhalenbundel als debuut,  het is geen evidentie, maar toegegeven het is er één geworden om niet snel te vergeten.  In een tiental verhalen neemt Lies Gallez je mee in een schijnbaar alledaagse wereld met een hoge herkenbaarheid (denk tupperwarepotjes, dinosauruskoeken en roze post-its).  In elk verhaal voelt het hoofdpersonage zich om één of andere reden niet helemaal thuis in deze wereld. . Deze ietwat weemoedige personages zijn uit het leven gegrepen en zijn allen op zoek naar hun plekje in de wereld. Sommige verhalen laten je stilletjes gniffelen, bij andere krijg je de krop in de keel.  Lies tovert met woorden en laat je elk woord geloven, hoe vreemd de situatie soms ook is.

“Bij die zin breekt haar hart een beetje. Dat kan ik niet horen natuurlijk, ik zie hoe het gebeurt en hoe haar ogen op dat moment de grond zoeken, alsof ze daar de stukjes hoopt te vinden.”

Twee verhalen sprongen er voor mij echt uit.  Het trieste verhaal van O. kan niet anders dan je te raken en gedurende het volledige verhaal blijf je voor hem hopen.  Het doet nadenken over hoe we omgaan met vluchtelingen.  En dan is er het verhaal over een meisje dat op zoek is naar haar seksuele identiteit waarvan ze voelt dat die niet helemaal strookt met de verwachtingen die de volwassenen rondom haar hebben.  Een verhaal dat je zowel doet lachen om haar gekke fratsen, maar ook hier doet nadenken over hoe we onze kinderen opvoeden.

“Wat overblijft is een leegte natuurlijk, maar het is tegelijkertijd de volste leegte die ik ken.”

Ik hoop stilletjes dat Lies als tweede boek een roman schrijft.  Dan zit ik alvast op de eerste rij om die te lezen!

“Het eerste wat wij volgens mij in dit leven leren, is om ons geslacht te zijn. En wat gebeurt er met mensen die geen lidmaatschap willen hebben, of er twee willen bijvoorbeeld?”

“Het water vangen”, het debuut van Lies Gallez, is een verhalenbundel die net door de alledaagsheid en de personages die op zoek zijn naar hun identiteit, raakt en doet reflecteren.

Met dank aan Uitgeverij Querido en L&M Books voor het recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789021425443
Verschijningsdatum: 02/03/2021
Aantal bladzijden: 326
Uitgeverij: Querido

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s