De naam van de moeder – Roberto Camurri

Ettore en Pietro, vader en zoon moeten het alleen redden nadat moeder het huis verliet als Pietro nog een baby was.  Hoewel er heel wat liefde is tussen beiden, hebben ze het moeilijk om die naar elkaar toe te uiten.  Onderhuids blijft het verlies van vrouw en moeder steeds doorwegen en het legt een grote druk op hun verstandhouding.  Pietro besluit als jonge man om het slaperige dorpje Fabbrico te verlaten en elders zijn geluk te zoeken.

Op dat moment deed hij zijn ogen dicht, en terwijl hij zijn ogen dichtdeed zag hij haar voor zich, zag hij hoe mooi ze was ondanks de koorts, hoe mooi ze was met haar dikke wollen sokken, terwijl ze zich door het huis sleepte in die week in mei die al geurde naar de zomer, hij zag haar en hij zag hoe ze hem kuste, hem toelachte, hem streelde, in zijn hand kneep, hij zag haar en hij hoorde haar, hij hoorde haar stem, hoe ze zachtjes kreunde voor ze in slaap viel.”

De Italiaanse Roberto Camurri sleepte met zijn debuutroman “ De menselijke maat” verschillende prijzen in de wacht.  In “De naam van de moeder” beschrijft hij op een poëtische manier het lief en leed van een vader en een zoon in een slaperig stadje in Noord-Italië. Beiden voelen zich eenzaam ondanks de ander zijn nabijheid en zitten elkaar voortdurend dwars.  En toch voel je een bepaalde vorm van affectie tussen beiden die maar geen kans krijgt om tot uiting te komen.  Een prachtig boek over de moeilijke relatie tussen vader en zoon.  Hoewel de moeder niet meer in beeld is, blijft ze op beiden een enorme invloed hebben wat een verzoening tussen beiden moeilijk maakt.

“Het zijn vormen die de tijd afrondt, aangenaam maakt, herinneringen die Pietro, heel even maar, in de verleiding brengen om Miriam te bellen en te zeggen dat hij hier blijft slapen, dat ze elkaar morgen wel weer zien.”


“De naam van de moeder” is een aangrijpende roman over de moeilijke band tussen een vader en zoon, die door hun vrouw en moeder in de steek gelaten zijn.

Met dank aan De Bezige Bij en Standaard Uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789403116013
Verschijningsdatum: 04/03/2021
Aantal bladzijden: 218
Uitgeverij:
De Bezige Bij
Vertaald door Manon Smits

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s