1000 kronkelwegen angst – Olivia Wenzel

Een jonge vrouw, dochter van een Duitse moeder en een Angolese vader vertelt het verhaal van haar leven en haar familie.  Ze beschrijft hoe ze haar hele leven al met racisme wordt geconfronteerd.  Ze vertelt over haar twijfels en haar angsten.  Tijdens reizen in het buitenland lijkt ze zich er soms meer thuis te voelen ook al voelt ze dat ze een buitenstaander is.   Ze mijmert, blikt terug en neemt haar leven onder de loep.   Vraag en antwoord en chronologisch verhaal wisselen elkaar af en maken samen een uniek boek dat soms meer als een memoir aanvoelt dan als een roman.  Het gedeelte dat als vraag en antwoord geschreven is, laat je als het ware een plaatsje innemen in het hoofd van het hoofdpersonage. Het boek biedt een aparte kijk op hoe ze het leven als gekleurd persoon in een eerder blanke wereld beleeft en percipieert.  Een interessant boek dat moeilijke thema’s als racisme en angst behandelt.  De opbouw is anders dan bij een gewone roman en zorgde er bij mij voor dat ik niet helemaal in het verhaal kwam of een band voelde met het hoofdpersonage.  

Olivia Wenzel is theatermaker en muzikant en woont en werkt in Weimar.  Met deze debuutroman werd ze genomineerd voor de Deutscher Buchpreis.  

“1000 kronkelwegen angst” is de debuutroman van Olivia Wenzel en behandelt grote thema’s als racisme en angst.

Met dank aan Standaard Uitgeverij en De Bezige Bij voor het recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐
ISBN: 9789403109213
Verschijningsdatum: 20/05/2021
Aantal bladzijden: 301
Uitgeverij: De Bezige Bij
Vertaald door Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s