Stamppot met kogels – Joyce Pool

1945.  Hans woont in Amsterdam met zijn ouders en zusje.  De hongerwinter woedt op volle kracht en het gezin heeft het steeds moeilijker om een maaltijd op tafel te krijgen.  Als de kans zich voordoet wordt Hans met zijn beste vriend weggestuurd naar Texel om aan te sterken.  Hans was liever thuis gebleven en twijfelt of hij meester Jan, bij wie ze verblijven, wel kan vertrouwen.  Hij beseft echter al snel dat niet alles is wat het lijkt en vindt stilaan zijn plekje.  Net als ze denken dat de oorlog voorbij is, komen het eiland en zijn bewoners in een laatste woelige strijd terecht…

Joyce Pool schrijft historische jeugdromans.  Haar nieuwe boek speelt zich af op Texel, waar ze zelf woont.  Het verhaal is gebaseerd op de ervaringen van Hans Verhoeven, die tijdens de oorlogswinter naar Texel gestuurd werd.  Korte hoofdstukken zorgen voor een vlotte leeservaring.  Met veel gevoel worden de karakters neergezet, waardoor je voor elk van hen en hun blik op de gebeurtenissen respect hebt.  Bovendien bevat het verhaal heel wat actie en een aantal erg spannende momenten.  Hierdoor zal deze jeugdroman zowel lezers die van historische verhalen als lezers die van wat actie houden kunnen overtuigen.  Met dit boek slaagt de auteur erin een minder bekend stukje Nederlandse geschiedenis terug onder de aandacht te brengen.   Op vandaag is dit verhaal misschien wel actueler dan ooit.  Samen met de mooie duiding op het einde van het boek, is het dus een ideaal middel om met jonge tieners in gesprek te gaan over oorlog.

“Stamppot met kogels” van Joyce Pool vertelt het waargebeurde verhaal van de laatste, harde maanden van de hongerwinter in 1945 in Amsterdam en op Texel.

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor dit boeiende recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐⭐
ISBN:  9789047714156
Verschijningsdatum: 27/01/2022
Aantal bladzijden: 229
Uitgeverij: Lemniscaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s