Wachten op het Westen – Nausicaa Marbe

Als de eerste lockdown aanbreekt naar aanleiding van de corona-crisis, lijkt Nausicaa Marbe wel in een deja-vu terecht te komen.  Ze groeide op in communistisch Roemenië en herkent de lege schappen in de supermarkt, de rijen voor de winkel en de gesloten grenzen.  Het doet haar terugdenken aan haar opgroeien in een artistiek milieu, dat ondanks de vele beperkingen, best wel gelukkig was en haar politieke bewustzijn van kleins af aanwakkerde.

In een heel mooie, haast poëtische taal legt de auteur linken tussen Nederland tijdens de corona-crisis en haar jeugd in Roemenië.  Ze ziet gelijkenissen en dat brengt herinneringen met zich mee.  Het wakkert haar drang naar vrijheid en eerlijkheid aan.  Dit boek geeft een mooie inkijk in het leven in Roemenië onder Ceausescu en hoeveel er in die periode veranderde.  Dankzij het gegoede milieu waarin ze opgroeide, bleef er steeds een contact met het Westen en die uiteindelijk een uitweg bood na haar middelbare school.  Dit bijzondere verhaal dat op de persoonlijke belevenissen van de auteur gebaseerd is, zet het belang van vrijheid en openheid centraal.  Een boeiend boek dat niet alleen historisch waardevol is, maar dat je toch ook even doet nadenken over het potentiële gevaar van tijdelijke inperkingen van onze vrijheden.  

In “Wachten op het Westen” vertelt Nausicaa Marbe over haar jeugd in Roemenië en hoe de corona periode veel herinneringen naar boven bracht.

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Prometheus voor dit bijzondere recensie-exemplaar!

🌕🌕🌕🌗
ISBN: 9789044647280
Verschijningsdatum: 24/01/2022
Aantal bladzijden: 219
Uitgeverij: Prometheus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s