De vondeling – Eva Maria Staal

Agnes heeft sedert haar puberteit geen zo’n goed band met haar vader.  Nu hij op sterven ligt, wil ze op zoek naar de reden van hun moeilijke relatie.  Al schrijvend fantaseert ze over hun relatie. Pas nadat ze zijn dagboek uit de Tweede Wereldoorlog leest, leert Agnes haar vader beter kennen. Maar dan nog kan ze de vinger niet op de wonde leggen en gaat ze verder op zoek naar het moment dat hun goede relatie op de helling zette.  Bovendien vraagt ze zich af of de adoptie van haar dochter Lima een plaats heeft in dat verhaal.

Dit ontroerende boek wordt geschreven vanuit het perspectief van Agnes, Lima en vader Joop.  Verschillende periodes in hun levens worden uitgelicht en dit zorgt ervoor dat je de personages stelselmatig beter leert kennen.  Alledrie hebben ze wel wat te verduren gehad en dat schemert door in de manier waarop ze in het leven staan. Elk van hen kijkt op een andere manier naar het leven en de wereld.  Dit heeft een grote invloed op hun onderlinge relaties. De familiegeschiedenis van dit gezin is met veel gevoel geschreven, alleen bij de stukken waarbij Agnes fantaseert over het leven van haar vader vond ik wat minder connectie.  Een mooie ode aan het ouderschap!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s