Viktor – Judith Fanto

In haar debuutroman gaat Judith Fanto graven in de geschiedenis van haar familie.  Hoofdpersonage Geertje vindt moeilijk haar plekje binnen haar familie en heeft het moeilijk met een hele resem aan ongeschreven regels.  Haar grootouders zijn Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtten uit Wenen en uiteindelijk in Nederland terecht kwamen. In haar familie heerst een soort schuldgevoel ten aanzien van hun Joodse voorouders die de oorlog niet overleefden of niet konden vluchten. Dit heeft een grote invloed op hun dagelijkse leven.  Met uitzondering van de gerechten die ze eten, zijn er verder nog weinig Joodse invloeden in de familie. Geertje vindt het moeilijk om hiermee om te gaan en gaat op zoek naar haar Joodse roots. Enerzijds door te graven in het verleden van de haar grootvader en zijn broer Viktor, over wie amper gesproken wordt, anderzijds door voor zichzelf op zoek te gaan naar wat Joods zijn voor haar kan betekenen.

Deze prachtige roman bouwt bruggen tussen heden en verleden.  Judith Fanto legt een aantal problemen bloot die leven in tweede en derde generatie families van Joodse afkomst. Dit mooi geschreven verhaal neemt je mee naar Wenen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog in een welgesteld Joods gezin. Je wordt er geconfronteerd met een veranderende wereld waarin Joden steeds minder een plaats hebben.  Viktor, die voor de oorlog vooral als een flierefluiter gezien wordt, ontpopt zich in deze moeilijke periode als een ware held die met gevaar voor eigen leven voor zijn familie vecht.

Dit boek is een echte aanrader voor liefhebbers van historische roman, die houden van een verhaal met heel wat diepgang!

Bedankt aan VBK België en AmboAnthos voor het recensie-exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s