Het boek van jongen – Catherine Gilbert Murdoch

In 1350 kan Jongen mee als knecht van Secundus op zijn pelgrimstocht naar Rome. Jongen heeft een bochel en wordt daar zijn hele leven reeds mee uitgelachen, veel mensen zijn zelfs bang van hem.  Jongen geniet van het avontuur dat hij met Secundus tegemoet gaat. Onderweg naar Rome moeten Secundus en Jongen een aantal relieken verzamelen, dit is niet altijd makkelijk. Vaak zoeken ze daarvoor ook de grenzen van de wet op. Hun reis is vol gevaren en ook een achtervolging is nooit ver weg.  Jongen ontdekt tijdens de reis ook wat zijn bochel voor hem kan betekenen.

Dit originele jeugdboek heeft een prachtige layout.  De cover, de aparte grootte van het boek en de prenten in het boek passen heel goed bij de tijdsgeest van het boek en doen wat denken aan het wandtapijt van Bayeux. Het verhaal zelf is mooi en origineel, maar is vooral geschikt voor geoefende lezers met een grote interesse voor geschiedenis. Het is namelijk een atypisch jeugdboek, dat niet de typische ingrediënten bevat van een boek voor 10-12 jarigen. Kinderen moeten zich in deze tijd kunnen inleven om de opzet helemaal te kunnen vatten.  De gebruikte woordenschat is niet altijd even makkelijk en hier en daar zal wat opzoekwerk nodig zijn.  Het verhaal is goed geschreven en zal kinderen heel wat bijbrengen over het leven en (bij)geloof in de middeleeuwen.

 “Het boek van jongen” is een eerder serieus boek met een ‘trager’ verhaal dat een aanzet kan zijn voor goede lezers om over te stappen op iets moeilijkere boeken.  Het boek werd in Amerika bekroond met de Newberry Honor.

Bedankt L&M Books en Querido voor het recensie-exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s