De stof in haar handen – Bianca Pitzorno

Aan het begin van de 20ste eeuw groeit een jong meisje in Sardinië op bij haar oma die naaister is.  Oma zorgt voor een goede opvoeding en leert haar de kneepjes van het vak.  Als haar oma plots overlijdt moet ze op eigen benen staan en gaat ze als naaister aan huis aan het werk.  Ze komt hierdoor in aanraking met vele bevolkingslagen en ook met een aantal vrouwen die voor emancipatie ijveren. In een wereld waar mannen de plak zwaaien leert ze haar boontjes te doppen en merkt ze dat heel wat vrouwen zo hun eigen methodes hebben om hun dromen te verwezenlijken.

In deze vlotte, historische roman geeft Bianca Pitzorno een mooi beeld van het leven op Sardinië aan het begin van de 20ste eeuw.  Vrouwen hebben er niet veel te zeggen en er heerst een klassensysteem.  Het hoofdpersonage beschrijft haar jonge leven en hoe ze in het begin moet knokken om klanten te vinden.  Door haar vele contacten ondervindt ze hoe belangrijk het is dat ze op eigen benen kan staan en voor zichzelf kan zorgen.  Wanneer een rijke, jongeman interesse in haar toont aarzelt ze erg om op zijn avances in te gaan uit vrees voor het verliezen van haar vrijheid.

“De stof in haar handen” is een meeslepende, historische roman over de emancipatie van vrouwen aan het begin van de 20ste eeuw.

Met dank aan Standaard Uitgeverij en Uitgeverij Signatuur voor het recensie-exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s