De gebroeders Leeuwenhart – Astrid Lindgren

Als kind was ik reeds fan van de boeken van Astrid Lindgren. Vooral de boeken over de kinderen van Bolderburen zijn me steeds bijgebleven.  Uitgeverij Ploegsma startte in het voorjaar van 2020 met de heruitgave in luxe-editie van een aantal verhalen.  Zo werd “Pipi Langkous” reeds opnieuw uitgegeven en in het najaar verschijnt de luxe-editie van “De gebroeders Leeuwenhart”.  Ik mocht “De gebroeders Leeuwenhart” nu reeds opnieuw lezen, als voorproefje op de nieuwe uitgave in november.

Jonathan en Kruimel Leeuw zijn twee broers die ontzettend veel aan elkaar hebben. Jonathan is een lieve durfal en Kruimel kan het huis niet vaak uit omdat hij ziek is.  Als ze allebei kort na elkaar sterven, belanden ze Nangijala, waar ze in een idyllische omgeving mogen wonen.  Maar hun mooie plek in Kersendal wordt bedreigd door de wrede Tengil, die de macht wil overnemen.  Samen met draak Katla zaait hij angst en vernieling.  De broers willen die niet zomaar laten gebeuren en doen er alles aan om Kersendal en Nangijala van het kwaad te behoeden.

“De gebroeders Leeuwenhart”, dat in 1973 voor het eerst verscheen is een echte jeugdklassieker.  Hoewel ik verwacht had dat dit een trager verhaal zou zijn, is dit niet echt het geval.  Astrid Lindgren wist hoe ze de spanning op moest bouwen, hoe verder het verhaal vordert, hoe meer de spanning stijgt.  Het fantasieverhaal met een held, een slechterik en een draak zal ook op vandaag nog heel wat kinderen kunnen boeien. Zoals in de andere boeken van Astrid Lindgren is het ook hier kenmerkend dat kinderen hun leven in eigen handen nemen en niet wachten tot volwassenen hen leiden.  Bovendien kan het boek ook een hulp zijn bij rouwverwerking bij kinderen. Dit boek blijft een aanrader om voor te lezen aan je (klein)kinderen of om zelf te lezen vanaf 9 jaar.

“De gebroeders van Leeuwenhart” is een klassieker om te blijven herlezen en te koesteren voor volgende generaties.

Met dank aan Standaard Uitgeverij en Uitgeverij Ploegsma voor het recensie-exemplaar.

  • ISBN: 9789021674490
  • Verschijningsdatum: 28/10/2014
  • Aantal bladzijden: 216
  • Uitgeverij: Ploegsma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s