Verloren familie – Lisa Wingate

1875.  In Louisiana beginnen 3 jonge vrouwen van verschillende afkomst onverwachts aan een zoektocht die de rest van hun leven zal bepalen.  Lavinia en Juneau Jane gaan op zoek naar hun rijke vader die vermist is.  Voor beiden staat de erfenis op het spel, ook als is Juneau Jane zijn buitenechtelijke dochter.  Hannie, de voormalig slavin van Lavinia, gaat op zoek naar haar moeder en de rest van haar familie van wie ze als kind gescheiden werd.  De drie vrouwen ondernemen een hachelijke tocht door het Zuiden waarbij heel wat gevaren op de loer liggen.

1987.  Benny wordt als leerkracht Engels aangenomen op een arme school.  De leerlingen zijn niet gemotiveerd, komen hongerig naar school en het is niet makkelijk om hun vertrouwen te winnen. Als ze op zoek gaat naar boeken om haar schoolbib interessant te maken voor de leerlingen, ontdekt ze een buitengewoon boek over de drie vrouwen.  Samen met haar leerlingen gaat ze helemaal op in een bijzonder project.

“Als je het niet erg vindt, wachten we hier. We laten ons niet kisten door het weer. In ieder leven valt wat regen.”

Lisa Wingate illustreert met haar nieuwe roman hoe bevrijde slaven via krantenadvertenties probeerden om hun verloren gewaande familieleden terug te vinden.  Deze advertenties werden door de predikanten voorgelezen om een zo breed mogelijk publiek te bereiken.  In een vlotte schrijfstijl weet ze de spannende tocht van de dames te beschrijven.  Daarbij slaagt ze erin deze vergeten geschiedenis terug tot leven te brengen.  Met veel gevoel heeft ze de verschillende personages neergezet.  De verbindingen die ze maakt met het heden benadrukken het belang van onderwijs en hoe geëngageerde leerkrachten het verschil kunnen maken.   

Ik heb genoten van dit boek en hoewel ik me ergens wel bewust was dat tijdens de slavernij heel wat gezinnen uit elkaar getrokken werden, maakt dit boek duidelijk welke pijnlijke situaties hierdoor ontstonden.  Ondanks de lange zoektochten slaagden heel wat vrije slaven er nooit meer in hun familieleden terug te zien.  

“Bovendien wil ik ze duidelijk maken dat er geen snellere manier is om je omstandigheden te veranderen dan een goed boek open te slaan.”

“Verloren familie” is een aangrijpend relaas over de zoektocht van drie jonge vrouwen naar verloren gewaande familieleden in de periode na de Amerikaanse Burgeroorlog.  Een ontroerende historische roman met maatschappelijke waarde!

Met dank aan VBK België en AmboAnthos voor het recensie-exemplaar.

  • ISBN: 9789026352027
  • Verschijningsdatum: 25/08/2020
  • Aantal bladzijden: 448
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s