Het lied van de vreemdeling – Linda Dielemans

Tijdens de prehistorie kruisen de wegen van Une, een neanderthaler meisje en Nano, een moderne mens. Hun stammen hebben andere gebruiken en gewoontes, maar het tweetal kan het samen goed vinden ondanks de taalbarrière. Ze gaan samen op tocht en Une leert de taal van Nano. Tussen de stammen onderling loopt het moeilijker en er ontstaan misverstanden. Als de vulkaan uitbarst moeten beide stammen zichzelf zien te redden.

Linda Dielemans, schrijver en archeologe schitterde eerder al met haar jeugdboeken. Ook nu brengt ze een prachtig verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar over het leven in een tijd waar we weinig van af weten. Ze toont ook aan dat er een moment moet geweest zijn waarop neanderthalers en moderne mensen elkaar ontmoet hebben en er stammen samen gegaan zijn. Ze verweeft deze kennis tot een boeiend, avontuurlijk verhaal met veel historische waarde en weet daarbij de spanning meermaals goed op te bouwen.

Twee jonge mensen van verschillende afkomst, zelfs van een verschillende soort, zien de gelijkenissen bij elkaar en doen er alles aan om nader tot elkaar te komen. Andere leden van hun stam zien het anders en lijken enkel de verschillen te zien. Dat maakt dat hoewel dit verhaal over 41000 geleden handelt, het ook vandaag nog erg relevant is, in tijden waar we vaak enkel horen over de verschillen tussen mensen van diverse afkomst. Dit verhaal toont hoe het mogelijk is om ondanks de verschillen in taal en gebruiken, een goede band op te bouwen.

“Het lied van de vreemdeling” is een uitzonderlijk boek dat een mooi beeld schetst van het leven in de prehistorie én dat bovendien aantoont dat hoe groot de verschillen tussen mensen van verschillende afkomst ook zijn, er steeds gelijkenissen zijn die connectie mogelijk maken.

Met dank aan Standaard Uitgeverij en Uitgeverij Leopold voor het recensie-exemplaar.

  • ISBN: 9789025879396
  • Verschijningsdatum: 26/08/2020
  • Aantal bladzijden: 261
  • Uitgeverij: Leopold

Wil je met dit boek aan de slag in de klas? Dan vind je hier een lesbrief bij het boek.

Een gedachte over “Het lied van de vreemdeling – Linda Dielemans

  1. Pingback: De mooiste jeugdboeken van 2020 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s