De vrouwen van Vardo – Kiran Millwood Hargrave

Tijdens een storm op kerstavond 1617 verdrinken zowat alle mannen van het eiland Vardo.  De achtergebleven vrouwen nemen noodgedwongen het heft in eigen handen en proberen zo goed en zo kwaad mogelijk te overleven.  Daarvoor moeten ze taken overnemen die vrouwen in die tijd doorgaans niet uitvoeren.  Al snel zorgt dat voor wat wrevel onder de vrouwen en ontstaan er verschillende kampen.
Zo’n twee jaar na de storm wordt een toezichthouder aangesteld op het eiland.  De Schotse, streng gelovige Absalom komt de orde op het eiland herstellen en is van plan met ijzeren hand te regeren. Zijn bruid Ursa is onder de indruk van de kennis en kunde van de vrouwen op Vardo.  Absalom ziet enkel de goddeloosheid en onderneemt een echte heksenjacht.

Kiran Millwood Hargrave schreef eerder een aantal jeugdboeken waarmee ze verschillende prijzen en nominaties in de wacht sleepte.  Haar eerste roman is geïnspireerd op waargebeurde feiten.  Ze schrijft een indrukwekkend verhaal over hoe een kleine gemeenschap in gevaar wordt gebracht door verdeeldheid, roddels en argwaan. Met veel gevoel zet ze de hoofdpersonages en hun innerlijke strijd neer.  Het boek toont ook hoe vrouwen die streden voor onafhankelijkheid, door machtsbeluste mannen als heksen werden weggezet.  De martelingen die deze vrouwen daarop moeten ondergaan zijn vreselijk en barbaars.  Ook op vandaag blijft de strijd voor de onafhankelijkheid van vrouwen een relevant thema.
Van bij de eerste pagina had dit boek me in zijn greep.  De vlotte schrijfstijl, de mooie natuurbeschrijvingen en de strijd van deze vrouwen zorgen ervoor dat ik dit boek bij de beste historische romans van 2020 kan rekenen. 

“De vrouwen van Vardo” is een prachtig relaas over de heksenjachten in de 17de eeuw of hoe verdeeldheid en roddels een gemeenschap vrouwen in gevaar kan brengen.

Met dank aan Uitgeverij Vrijdag en Uitgeverij Orlando voor het recensie-exemplaar!

  • ISBN: 9789493081628
  • Verschijningsdatum: 27/08/2020
  • Aantal bladzijden: 335
  • Uitgeverij: Uitgeverij Orlando

Een gedachte over “De vrouwen van Vardo – Kiran Millwood Hargrave

  1. Pingback: De mooiste romans van 2020 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s