De mooiste romans van 2020

December is traditioneel lijstjestijd in de kranten en tijdschriften. Heel vaak lijk ik mijn favorieten in die lijstjes niet echt terug te vinden. Uit de grote stapel boeken die ik in 2020 las, selecteerde ik die romans die mij het meest raakten en bijbleven. Wellicht staat er wel eentje op die jullie in de loop van het jaar nog niet opviel…

 1. De smaak van wilde peren – Ewald Arenz

Een pracht van een boek over de ontmoeting tussen een jong meisje en een oudere vrouw, die het leven van beiden zal veranderen. De beschrijvingen over het leven op de boerderij en hoe ze elkaar leren kennen en waarderen zijn gewoonweg prachtig. Werd niet voor niets genomineerd voor de Duitse Boekhandelsprijs. De Nederlandse vertaling kreeg weinig aandacht in de media, maar voor mij is dit de topper van 2020.
Mijn volledige recensie vind je hier.

2. De onzichtbaren – Roy Jacobsen

Natuurliefhebbers en wie “De acht bergen” graag las, zullen genieten van het verhaal van Ingrid die op een eiland voor de Noorse kust leeft. Meesterverteller Roy Jacobsen slaagt erin om een schijnbaar eenvoudig verhaal met heel wat kracht en gevoel neer te zetten. Het resultaat is roman die blijft nazinderen. In prachtige bewoordingen legt hij het eilandleven van een vergeten tijd vast. De filmisch-poëtische taal zorgt voor een intense beleving van de ruwheid van het bestaan op het eiland en de innige band die zijn bewoners met elkaar en met het eiland hebben. Bart Moeyaert bracht die boek recent onder de aandacht als één van zijn favorieten. Mijn volledige recensie vind je hier.

3. 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld – Elif Shafak

Tequila Leila, een Turkse prostituee wordt vermoord achtergelaten op een vuilnisbelt in Istanbul. Tijdens de 10 minuten en 38 seconden die haar brein verder blijft leven, passeert haar leven een film aan haar voorbij. Deze geuren en smaken herinneren haar een haar kindertijd, aan jeugdtrauma’s en aan het leven in Istanbul, maar bovenal aan de 5 vrienden die ze in haar leven maakte. Dit boek is naast een ode aan de vriendschap ook een aanklacht aan de patriarchale cultuur van Turkije. Het boek is vlot geschreven en geeft een indringend beeld van de Turkse cultuur weer. Mijn volledige recensie vind je hier.

4. Benedendeks – Sophie Hardcastle

Olivia leert, als studente, de oude zeeman Mac en zijn vriendin Maggie kennen. Ze dompelen haar onder in de wereld van het zeilen en brengen haar respect en liefde voor de oceaan, de natuur, literatuur en poëzie bij.  Als ze met vijf mannen naar Auckland vaart worden haar persoonlijke grenzen overschreden en wordt ze onmenselijk behandeld. Van bij de eerste pagina’s heeft dit boek me vastgegrepen en niet meer losgelaten tot ik de laatste pagina omsloeg. Ook nu blijft het boek nazinderen… De schrijfstijl is vaak poëtisch en prachtige passages, zinnen en beschrijvingen volgen elkaar in snel tempo op. Mijn volledige recensie vind je hier.

5. De beer – Andrew Krivak

“De Beer” vertelt het verhaal van een tocht dwars door de natuur in al haar facetten door de seizoenen heen. Vanaf de eerste pagina weet Andrew Krivak te boeien met zijn wonderlijk verhaal. In een filmisch-poëtische taal laat hij je wegdromen naar de wonderschone natuur van de bergen. Met veel tederheid wordt de band tussen vader en dochter beschreven. Dit boek vol symboliek en levenslessen herinnert ons aan het belang en de waarde van de natuur die we om ons heen kunnen aanschouwen. Een sprookje voor volwassenen… Mijn volledige recensie vind je hier.

6. De vrouwen van Vardo – Kiran Millwood Hargrave

Tijdens een storm op kerstavond 1617 verdrinken zowat alle mannen van het eiland Vardo. De achtergebleven vrouwen nemen noodgedwongen het heft in eigen handen en proberen zo goed en zo kwaad mogelijk te overleven. Zo’n twee jaar na de storm wordt een toezichthouder aangesteld, die orde op zaken wil stellen en met ijzeren hand regeert. Een indrukwekkend verhaal over hoe een kleine gemeenschap in gevaar wordt gebracht door verdeeldheid, roddels en argwaan. Met veel gevoel worden de hoofdpersonages en hun innerlijke strijd neergezet. Mijn volledige recensie vind je hier.

7. Vraag me nog eens – Mary Beth Keane

We volgen het leven van Kate en Peter van hun kindertijd tot ze veertigers zijn. Peter is nooit helemaal zorgeloos geweest met een onstabiele moeder en een vader die weinig steun biedt. Kate geniet van een zorgeloze jeugd. De buurkinderen sluiten vriendschap en hun ouders staan ze het oogluikend toe. Tot er tijdens hun puberteit een schokkende gebeurtenis is, die het leven op zijn kop zet en de liefde tussen Kate en Peter op de proef stelt. Dit krachtige verhaal neemt je mee in de leefwereld van beide gezinnen. Een pracht van een roman over gezinnen, hoop, liefde en vergeving. Mijn volledige recensie vind je hier.

8. Op het geniale af – Benedict Wells

Francis woont met zijn manisch-depressieve moeder in een trailerpark. Met twee vrienden gaat hij op roadtrip door de Verenigde Staten op zoek naar zijn vader. Hun tocht heeft niet steeds de uitkomst die ze verwachten. Vanaf de eerste pagina’s weet de auteur te boeien in deze vlotte roman, die spannend blijft tot het laatste woord.  Met veel gevoel wordt het hoofdpersonage Francis neergezet. Dit zorgt ervoor dat je moeiteloos meevoelt met Francis. Mijn volledige recensie vind je hier.

9. De dag dat de walvis kwam – John Ironmonger

Weinig boeken zijn op dit moment relevanter dan deze. Een boek over een griepvirus dat in Azië ontstaat en de wereld overspoelt met besmettingen, is op dit moment angstaanjagend realistisch. Bij verschillende passages lijkt het boek gewoon werkelijkheid geworden te zijn. De toon van het boek is echter positief en waar Joe aanvankelijk aanneemt dat mensen vooral uit eigenbelang zullen handelen, blijkt dat er al snel een gevoel van samenhorigheid ontstaat in het dorp en er vooral heel hard samengewerkt wordt. Het is een hartverwarmend boek om in deze moeilijke tijden te lezen, het geeft hoop op beterschap en doet je geloven in het goede dat in elke mens schuilt. Mijn volledige recensie vind je hier.

10. Het tij hoog, de maan blauw – Jolien Janzing

Janzing katapulteert je terug in de tijd en door de gebruikte taal die enerzijds echt Vlaams aandoet en anderzijds doorspekt wordt met woorden van Franse oorsprong waan je je echt in het Antwerpen van de 19de eeuw. Mooi is ook dat er naast aandacht voor de ontdekkingsreis van Adrien de Gerlache ook heel wat ruimte is voor het leven van de vrouwen die achterblijven. De prachtige schrijfstijl, boeiende personages en het waarheidsgetrouwe verhaal maken van dit boek een uitzonderlijke historische roman, die ik met veel plezier gelezen heb. Mijn volledige recensie vind je hier.

11. Zo’n leuke leeftijd – Kiley Reid

De 25-jarige zwarte Emira heeft een oppasbaantje bij een rijk gezin. Op subtiele wijze probeert Alix het leven van Emira te beïnvloeden. Deze unieke debuutroman van de hand van Kiley Reid zet je wel even aan het denken. In de huidige context van Black Lives Matter is dit boek een echte meerwaarde. Reid weet op een subtiele maar treffende manier verdoken racisme in beeld te brengen. Het boek is op een erg luchtige manier geschreven en ook de cover doet een luchthartig boek vermoeden. Het verhaal is dat zeker niet en de diepgang die erachter schuilgaat komt pas naar boven naarmate het verhaal vordert. Mijn volledige recensie vind je hier.

12. Greenwood – Michael Christie

In 2038 werkt Jacinda Greenwood op Greenwood Island, één van de weinige plaatsen waar nog bomen groeien sedert de Grote Verdorring. Daar begint het verhaal en zo gaat het stelselmatig terug in de tijd tot 1908 om daarna terug sprongen naar de toekomst te maken tot het verhaal terug in 2038 eindigt. In filmische stijl wordt meer dan een eeuw aan geschiedenis van Canada overspannen. De combinatie van dystopische roman en historische roman is uniek en origineel. Een boek dat je aandacht van bij het begin opslorpt en dat je ondanks zijn lijvige formaat van 526 pagina’s in een mum van tijd uitleest. Mijn volledige recensie vind je hier.

13. Een vraagteken is een half hart – Sofia Lundberg

Elin is een succesvolle fotografe in New York. Haar relatie verloopt maar moeizaam en ze verstopt zich in haar job. Als ze een kaart krijgt uit Zweden, kan ze niet anders dan haar verleden dat ze voor iedereen verzwegen heeft onder ogen te zien. Het complexe personage van Elin is sterk opgebouwd en haar gedragingen worden verduidelijkt naarmate het boek vordert. Dit boek laat zien hoe herinneringen een invloed hebben op ons dagelijkse leven, ook al zijn die herinneringen niet altijd correct. Mijn volledige recensie vind je hier.

14. De wereld die we kenden – Alice Hoffman

Een magisch-realistisch verhaal dat zich afspeelt gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is fictief, maar hoofdzakelijk een realistisch verhaal. Hierin verweven zitten een aantal personages die hun oorsprong vinden in de Joodse mythologie. Deze mythische personages, naarmate het verhaal vordert een mooie plaats in het verhaal. Dit intense, pakkende boek is met heel veel gevoel geschreven. Naast de jodenvervolging komen ook heel wat andere thema’s aan bod. Jongeren van verschillende achtergronden, moeten zonder hun ouders verder.  Een prachtig boek over verzet, moed, liefde en de band tussen ouders en kinderen. Mijn volledige recensie vind je hier.

15. Ginder – Mieke Vandromme

Bertha is pas getrouwd met Flor en verhuist naar het verre Canada. De tocht naar daar verloopt niet zonder slag of stoot en ook ter plaatse loopt niet alles zoals gepland. Het debuut van Mieke Vandromme is er eentje dat je niet snel weglegt. Met een vlotte pen en een ongelooflijk oog voor detail schetst Mieke prachtige beelden van een tocht naar een ver land. Een tocht die heel wat minder evident was in een tijd waarin communicatie met het thuisland enkel per brief verliep. De brieven met het thuisfront vormen een mooie aanvulling op het verhaal. De specifieke taal en het gebruik van typisch Vlaamse woorden, die vaak in de brieven maar ook in de rest van het verhaal terugkomen, brengen je echt terug in de tijd. Mijn volledige recensie vind je hier.

Ik ben ervan overtuigd dat je in deze selectie wel een boek terugvindt dat je nog niet kende of dat je nieuwsgierigheid prikkelt. Bij je lokale boekhandel kun je steeds terecht om deze boeken te kopen.

Op naar een nieuw jaar vol veelbelovende boeken!

2 gedachtes over “De mooiste romans van 2020

 1. Wat een boeiende en overzichtelijke blog! Net ontdekt, vandaar dat ik nu pas je lijst van beste romans 2020 heb bekeken. Ook vluchtig de andere lijsten ingezien en ik vraag me af of je je vooral focust op boeken die niet of minder opgepikt zijn door de media? Leuk initiatief dan, maar ook als het geen bewuste keuze is, dan toch mijn complimenten over je blog 🙂
  Claire Brentjens van de Boekwinkelblog

  Like

  1. Dag Claire,
   Bedankt voor je lieve berichtje! Ik zal inderdaad sneller kiezen voor minder bekende boeken, die geen grote marketingcampagnes krijgen, omdat alle auteurs aandacht verdienen. Zo ontdek je ook verborgen pareltjes en dan hoop ik dat ik mensen kan aanzetten om ook die boeken eens van dichterbij te bekijken. Je hebt zelf trouwens ook een fijne blog!
   Groetjes, Maïté

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s