Winterbijen – Norbert Scheuer

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog smokkelt Egidius Arimond in de Eifel Joden de Belgische grens over.  Hij werd niet opgeroepen voor het leger want lijdt aan epilepsie.  hij werd ontslagen als leraar en spendeert zijn dagen aan zijn bijen, vrouwen en literatuur.  De dagelijkse realiteit wordt steeds moeilijker.  Hij raakt niet meer aan zijn medicijnen, de regio wordt geteisterd door bombardementen en overspoeld door duitse soldaten.  Hij verliest steeds meer de grip op de realiteit.

Norbert Scheuer beschrijft het op waargebeurde feiten gebaseerde verhaal van een bijenhouder uit de regio waar hij leeft.  Hij weet het dagelijkse leven op het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Eifel mooi in beeld te brengen.   Doorheen de dagboekfragmenten van Egidius worden de moeilijkheden die de oorlog met zich meebrengt steeds duidelijker.  De passies van Egidius (bijen, vrouwen en literatuur) worden naadloos verweven in het verhaal.  Het hoofdpersonage is van heel wat vrijheden beroofd en verlangt naar vrede en het einde van de oorlog.  Zijn beeld wordt echter steeds waziger en het lijkt erop dat hij nooit vrede zal kennen.  Het verhaal van Egidius is aangrijpend, niettegenstaande de dagboekfragmenten van een afstand verteld wordt en soms wat emotieloos overkomen. Enkel voor de bijen schijnt Egidius echte emoties te hebben. Het vreemde karakter van Egidius wordt mooi neergezet, maar het vraagt wat tijd om een klik met het personage te maken.  

“Winterbijen” is een literaire roman die een beeld schetst van de dagelijkse realiteit die oorlog met zich meebrengt in het eenvoudige leven van Egidius die zich van heel wat vrijheden beroofd voelt.

Met dank aan VBK België en AmboAnthos voor het recensie-exemplaar!

  • ISBN: 9789026351419
  • Verschijningsdatum: 8/09/2020
  • Aantal bladzijden: 296
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s