Angstige mensen – Fredrik Backman

Toen ik een tijdje geleden las dat er een nieuwe Backman zou verschijnen, wist ik onmiddellijk dat het een boek was dat ik zo snel mogelijk wou lezen.  Zijn vorige boeken “Een man die Ove heet”, “Björnstad” en “Wij tegen jullie” hebben mij in de voorbije jaren echt geraakt.  Mijn verwachtingen waren dus hooggespannen!

Tijdens een open huis komt een bankovervaller binnenvallen, die een mislukte bankoverval wou plegen.  De bankovervaller wordt op slag gijzelnemer.  Het bont allegaartje aanwezigen wordt gegijzeld in het appartement.  Tijdens de gijzeling komen zowel de gijzelaars als de gijzelnemer dichter tot elkaar.  Als de gijzelaars vrijgelaten worden en de politie het appartement bestormt, blijkt de gijzelnemer van de aardbodem verdwenen.  Er volgt een vreemd politieonderzoek waar kop noch staart aan te krijgen is.

Hoewel dit boek niet te vergelijken valt met zijn vorige, is de typische stijl van Backman aanwezig.  Op een ogenschijnlijk luchtige, grappige manier snijdt hij ook nu grote thema’s aan.  Zoals de titel doet vermoeden is de angst die het leven van mensen regeert de rode draad doorheen het boek.  Elk personage moet leren te leven met een zekere vorm van angst.  Verstopt achter een knappe whodunnit, dat je van het ene verkeerde been op het andere zet, ontrafelt hij de levens van zijn personages.  Hartverwarmend en hartverscheurende tegelijk.
Persoonlijk was ik net iets meer fan van zijn vorige boeken, maar dit boek zit ontzettend knap in elkaar en is zondermeer een aanrader!

“Angstige mensen” lijkt op het eerste zicht een grappige, knappe whodunnit, maar onderliggend slaagt Fredrik Backman er opnieuw in de grote levensvragen in zijn verhaal te verweven.

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Volt voor het recensie-exemplaar!

  • ISBN: 9789021406428
  • Verschijningsdatum: 3/09/2020
  • Aantal bladzijden: 350
  • Uitgeverij: Volt

Een gedachte over “Angstige mensen – Fredrik Backman

  1. Arlet Desplanques

    Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt, Britt Marie was hier, En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer en het boek hoe je een goede vader wordt vond ik ook heel mooi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s