De reis van de hofarts – L.J. Schildermans

Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk zendt in 1754 haar hofarts Gerard van Swieten naar het zuiden van het land.  In de regio zijn er heel wat sterfgevallen, de bewoners zijn ongerust en vermoeden dat er vampieren aan het werk zijn in de streek.  De gemoederen laaien er op en angst regeert.  De hofarts onderneemt een lange reis per boot, met de koets en te paard en zal er de zaak uitpluizen.  Hij wordt begeleid door Eugen, een jonge soldaat, die naarmate de reis vordert een trouwe metgezel blijkt.  Op zijn eindbestemming wordt de hofarts niet ontvangen zoals hij gehoopt had.

“De reis van de hofarts” is het eerste gezamenlijke project van twee broers, die eerder apart thrillers en historische non-fictie publiceerden.  Het verhaal start erg vlot en enkele boeiende gebeurtenissen volgen elkaar vlug op, waardoor de schrijvers erin slagen je van bij het begin te boeien.  Heel snel zijn er een aantal mysterieuze voorvallen waar je in de loop van het verhaal een antwoord hoopt op te krijgen.  De reis van de hofarts verloopt  niet zonder slag of stoot en dit zorgt  voor een onderhoudend reisverhaal.  Ook ter plaatse moet de hofarts zijn mannetje staan om zijn onderzoek tot een goed einde te brengen.  Het verhaal is boeiend en geeft een mooie inkijk in de gewoontes en gebruiken uit die tijd.  Interessant is ook om te lezen hoe de geneeskunde in die periode verschillende strekkingen kent.  Een aantal mysteries worden opgelost en verduidelijkt.  Toch lijken er op het eind van het verhaal nog een aantal losse eindjes te zijn waarvan je hoopt dat ze opgehelderd zullen worden.

“De reis van de hofarts” is een boeiend, historisch reisverhaal.  Er wordt een mooi beeld geschetst van een periode waarin legendes en bijgeloof een grote invloed hadden op de gebruiken en overtuigingen van de bevolking.

Met dank aan uitgeverij Houtekiet voor het recensie-exemplaar!

  • ISBN: 9789089248800
  • Verschijningsdatum: 4/09/2020
  • Aantal bladzijden: 347
  • Uitgeverij: Houtekiet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s