Lekker boekie! – Bas Steman

Bas heeft een missie.  Hij wil zijn puberzoon en zijn vrienden aan het lezen brengen.  Zijn doel is deze jongeren voor te bereiden op het mondeling examen literatuur.  Hij richt de jongensboekenclub Nescio op.  De jongens komen aarzelend naar een eerste bijeenkomst.  Samen met Bas duiken ze in de hedendaagse en klassieke literatuur en met elk boek dat ze lezen vergroot hun leeshonger, maar ook hun honger naar kennis.  Al lezend ontwikkelen ze zich tot mondige wereldburgers.

Met twee puberzonen in huis was ik wel eens benieuwd hoe Bas Steman erin geslaagd is zijn niet-lezende puber en vrienden aan het lezen te krijgen.  Daarbij viel me al snel op dat het onderwijs in Vlaanderen toch iets anders in elkaar zit dan het onderwijs in Nederland.  Naar mijn weten is er in Vlaanderen geen sprake van een mondeling examen literatuur waar gedurende 3 jaar naartoe gelezen wordt.  Uiteraard moeten ook onze pubers boeken lezen en worden er leeslijsten opgesteld, maar het lijkt me er net iets vrijer aan toe te gaan dan in Nederland.  

Het is mooi om te lezen hoe Bas erin slaagt om het groepje pubers mee te krijgen in zijn leesverhaal.  Hij laat ze kennismaken met verschillende stijlen en laat ze ook in de diepte lezen.  Na elk boek lijken de jongens enthousiaster te worden en voor diverse soorten literatuur open te staan.  Uit zijn bevindingen blijkt vooral dat er de nodige tijd moet genomen worden om samen dieper in te gaan op de inhoud en stijl van een boek.  Dit is iets wat jongeren moeten leren en wat niet zomaar lukt.  Daarbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat de leden van zijn boekenclub jongens zijn uit welgestelde middenklasse gezinnen, die toegang hebben tot boeken en de middelen hebben om boeken aan te kopen. In het bezit zijn van boeken lijkt hier toch de slaagkansen aanzienlijk te verhogen.

“Lekker boekie!” is een interessant boekje dat aantoont dat jongeren wel degelijk aangezet kunnen worden tot het lezen van literatuur als daar de nodige tijd en energie in geïnvesteerd wordt.

Met dank aan Mythras Books en Uitgeverij Nieuw Amsterdam voor het recensie-exemplaar!

  • ISBN: 9789046827819
  • Verschijningsdatum: 7/09/2020
  • Aantal bladzijden: 171
  • Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s