Benedendeks – Sophie Hardcastle

Olivia leert, als studente, de oude zeeman Mac en zijn vriendin Maggie kennen.  Ze dompelen haar onder in de wereld van het zeilen en brengen haar respect en liefde voor de oceaan, de natuur, literatuur en poëzie bij.  Olivia neemt daarop een nomadisch leven op en gaat van de ene zeilklus naar de andere.  Als ze met vijf mannen naar Auckland vaart worden haar persoonlijke grenzen overschreden en wordt ze onmenselijk behandeld. In de jaren daarop probeert ze in Londen een leven op te bouwen, maar de schaduwen uit het verleden leggen beslag op de mogelijkheden voor een mooie toekomst.

“Voorbij de boeg is het water marineblauw. De uren verstrijken en met ontzag blijf ik kijken naar hoe het verandert; de zee krijgt de blauwe kleur van zomeravonden, het blauw van het getal vier, het blauw van vogelgezang. Sprankelend en gedurfd.”

Sophie Hardcastle schreef eerder een YA en haar memoires.  “Benedendeks” is haar opmerkelijke debuutroman.  Van bij de eerste pagina’s heeft dit boek me vastgegrepen en niet meer losgelaten tot ik de laatste pagina omsloeg.  Ook nu blijft het boek nazinderen…
In vier delen lees je over verschillende fases in het leven van Olivia.  De titels die bij de verschillende delen en hoofdstukken horen zijn goed gekozen en het onderlinge verband is erg mooi.  Haar schrijfstijl is vaak poëtisch en prachtige passages, zinnen en beschrijvingen volgen elkaar in snel tempo op.  

“Hij heeft zich teruggetrokken maar is nooit weggegaan. Dat is het. Dat maakt ons kapot. Het onophoudelijke dralen, het maar blijven rondhangen zodat ik hem op rustige, stille momenten voel.”

De boodschap die Sophie Hardcastle probeert te brengen is niet van de minste.  In tijden waarin #MeToo nog steeds actueel is, blijft het belangrijk om de impact van een aanranding op het verdere leven in beeld te brengen.  Daarbij ontroert ze met haar mooie beschrijvingen, maar tegelijkertijd grijpt ze je bij de keel en durft ze te choqueren als het over de minder mooie kanten van het leven gaat.  Met haar roman slaagt ze erin diepe gevoelens bloot te leggen en raakt ze ontzettend hard.

“De ijsberg is het indrukwekkendste wat ik ooit heb gezien. En als het me daagt dat hij op een dag zal zijn gesmolten en deel van de zee wordt, besef ik dat verlies en schoonheid, onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.”

Het debuut “Benedendeks” van Sophie Hardcastle is een literair pareltje, dat zowel ontroert als choqueert en de grote impact van misbruik in beeld brengt.

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Prometheus voor het recensie-exemplaar.

  • ISBN: 9789044642926
  • Verschijningsdatum: 10/08/2020
  • Aantal bladzijden: 270
  • Uitgeverij: Prometheus

3 gedachtes over “Benedendeks – Sophie Hardcastle

  1. Pingback: De mooiste romans van 2020 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s