Van steen en been – Bérengère Cournut

Bérengère Cournut deed voor haar boek “Van steen en been” 7 jaar onderzoek naar de Inuit.  In Frankrijk is haar boek een ongekend succes, ze won de Prix du roman Fnac en verkocht al meer dan 100.000 exemplaren van haar boek. Het is een boek dat met geen ander te vergelijken valt.  Hoewel het verhaal fictief is, merk je dat er ontzettend veel onderzoek aan vooraf gegaan is.  

Wanneer een jonge Inuitvrouw gescheiden wordt van haar familie door een scheur in het ijs, moet ze noodgedwongen op zoek naar een veilige plek om te verblijven. Uqsuralik moet in moeilijke omstandigheden een tocht maken waarvan ze niet weet wat die zal brengen. Ze komt daarbij bij verschillende families terecht en moet vechten voor een plaatsje binnen deze nieuwe families, soms moet ze noodgedwongen opnieuw op zoek.

Doorheen het verhaal van Uqsursalik word je ondergedompeld in het leven van de Inuits.  Hun gebruiken, legendes, de vele liederen die deel uitmaken van hun dagelijkse leven krijgen allemaal hun plaatsje in het verhaal.  Daarbij wordt ook duidelijk dat de klimaatverandering hun manier van leven bedreigt en ze door honger hun leefwijze dreigen te moeten veranderen.  Het boek is goed geschreven, origineel opgevat en neemt je mee op een reis doorheen het poolgebied en zijn prachtige maar verraderlijke natuur.

“Van steen en been” is een prachtig fictief verhaal en een kennismaking met de leefwereld van de Inuits.

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Prometheus voor het recensie-exemplaar!

  • ISBN: 9789044644951
  • Verschijningsdatum: 7/09/2020
  • Aantal bladzijden: 191
  • Uitgeverij: Prometheus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s