De bagage – Monika Helfer

Aan de rand van een bergdorp in Oostenrijk woont een gezin met hun kinderen.  De dorpsbewoners moeten niet veel van ze weten en ze worden de bagage genoemd.  Aan de start van de Eerste Wereldoorlog wordt vader Josef opgeroepen om aan het front te dienen.  Moeder Maria blijft alleen achter met de kinderen en met bitter weinig inkomsten.  Het leven is hard en vanuit het dorp moeten ze geen hulp verwachten.  Alleen de burgemeester helpt hen af en toe.  Na een verlof van Josef is Maria zwanger, maar in het dorp nemen roddels de bovenhand.  Josef zal daardoor nooit met zijn dochter Grete willen praten.  De dochter van Grete vertelt het verhaal van haar familie en hoe het verleden een invloed heeft op haar leven.

De Oostenrijkse Monika Helfer schreef reeds talrijke roman.  “De bagage” werd genomineerd voor de Deutsche Buchpreis en is haar eerste boek dat in het Nederlands vertaald werd.  Door zijn nominatie voor de Deutsche Buchpreis en de lovende recensies van Der Spiegel en Tagesspiegel, was ik erg aangetrokken tot dit boek en waren mijn verwachtingen hoog.  Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de dochter van Grete en kent behoorlijk wat tijdsprongen tussen heden en verleden.  Door die tijd wissels is het verhaal soms wat chaotisch. Het verhaal van Grete zelf komt weinig aan bod, vooral de gebeurtenissen voorafgaand aan haar geboorte worden uitgebreid in beeld gebracht.   De grote moeilijkheden waar het gezin mee te kampen krijgt tijdens de afwezigheid van hun vader worden mooi en treffend beschreven.   Opvallend aan dit boek zijn het grote aantal vragen die in de tekst voorkomen maar waar niet altijd een antwoord op komt. De aparte stijl van het boek zorgde ervoor dat ik nooit helemaal meegetrokken werd in het verhaal en mijn verwachtingen niet helemaal ingelost werden.

“De bagage” is een aparte familieroman over hoe het verleden van een familie generaties erna nog een invloed blijft hebben.

Met dank aan Mythras Books en Uitgeverij Nieuw Amsterdam voor het recensie-exemplaar.

  • ISBN: 9789046827550
  • Verschijningsdatum: 18/09/2020
  • Aantal bladzijden: 159
  • Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s