De reis van Sofie Grossman – Elisabeth Mollema

Sofie woont in Rusland met haar zusje en haar zieke moeder.  Haar vader emigreerde al naar Amerika en zal hen de nodige tickets sturen van zodra hij geld genoeg verdiend heeft.  Als hun mama sterft ondernemen ze samen met hun neef de lange reis, eerst met de trein naar Rotterdam en van daar met het schip naar Amerika.  De reis verloopt niet zonder gevaren of moeilijkheden, maar de kinderen bereiken uiteindelijk Rotterdam.  De reis met het schip verloopt voorspoedig tot er brand uitbreekt aan boord van het schip…

Elisabeth Mollema schreef eerder heel wat kinderboeken, thrillers en romans.  Met “De reis van Sofie Grossman” duikt ze in de geschiedenis van de vele landverhuizers die hebben en houden achterlieten in de hoop een mooie toekomst op te bouwen in Amerika.  Vanuit het standpunt van de twaalfjarige Sofie wordt het verhaal verteld.  De reis die de drie kinderen ondernemen is niet makkelijk en van bij het begin dreigen ze elkaar onderweg te verliezen.  Steeds sluimert ook de angst door om toch niet in Amerika binnen gelaten te worden als ze ziek of gewond zouden zijn.   De leuke illustraties van Martijn van der Linden en de historische foto’s op het einde van het boek maken het verhaal tastbaar.  Het boek is een mooie aanleiding om aan de slag te gaan met de geschiedenis van de landverhuizers en kan eventueel gekoppeld worden met een bezoek aan het Red Star Line museum in Antwerpen of in de toekomst aan het Landverhuizersmuseum in Rotterdam (opening voorzien in 2023).  Een fijn boek van geringe omvang (137 p.) voor kinderen vanaf 9 jaar die houden van een avontuurlijk, historisch verhaal over gewone mensen.

“De reis van Sofie Grossman” is een fijn, historisch kinderboek voor lezers vanaf 9 jaar dat in de geschiedenis van de landverhuizers duikt.

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Volt voor het recensie-exemplaar!

  • ISBN: 9789021421971
  • Verschijningsdatum: 24/09/2020
  • Aantal bladzijden: 137
  • Uitgeverij: Volt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s