Op het eerste gezicht – Nick Hornby

2016. Lucy, 42 jaar, blank en leerkracht, maakt een scheiding door.  Voor de opvoeding van haar 2 zonen kan ze weinig rekenen op haar ex, die zijn toevlucht zoekt in alcohol.  Joseph, 22 jaar, zwart en met verschillende baantjes om de eindjes aan elkaar te knopen, voelt zich sterk aangetrokken tot Lucy.  Het tweetal dat ogenschijnlijk niets gemeen heeft valt als een blok voor elkaar.  Op de achtergrond woedt de strijd om het brexit referendum en dreigt Trump verkozen te worden in de VS.

Nick Hornby is bestsellerauteur van onder andere High Fidelity en About a Boy, romans die ook verfilmd werden.  “Op het eerste gezicht” is het verhaal een aparte liefdesrelatie tussen twee mensen die uit twee verschillende werelden komen, maar het klikt en aanvankelijk lijkt dit alles wat nodig is.  Al snel worden de verschillen in afkomst, leeftijd en achtergrond duidelijk.  Op subtiele manier maakt Nick Hornby een weerspiegeling van de Britse maatschappij.  Daarbij heeft hij aandacht voor verdoken, soms onbewust racisme, klassenverschillen en de verdeeldheid die de brexit teweegbrengt.  De brexit die het land in twee kampen dreigt te verdelen, heeft ook een grote invloed op de relatie van het tweetal en legt de verschillen tussen beiden bloot.  Vlot geschreven en met een humoristische noot werpt de auteur een kritische blik op de hedendaagse maatschappij.

“Op het eerste gezicht” is het liefdesverhaal van twee mensen die ogenschijnlijk niets gemeen hebben tegen de achtergrond van het woelige, politieke theater van de brexit.

Met dank aan VBK België en Atlas Contact voor het recensie-exemplaar!

  • ISBN: 9789025459642
  • Verschijningsdatum: 17/09/2020
  • Aantal bladzijden: 348
  • Uitgeverij: Atlas Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s