Georges & Rita – Leen Dendievel

Georges en Rita zijn al meer dan 50 jaar samen.  Met Rita gaat het niet zo goed en ze beslissen om samen voor euthanasie te gaan.  Vanuit hun beide standpunten vertellen ze hun verhaal in dit originele omkeerboek.  Hun verleden verliep niet over rozen en beiden hadden ze te maken met een aantal tegenslagen.  Over heel wat van deze tegenslagen werd binnen hun gezin niet gesproken en tussen hen zijn vele geheimen. Hun kinderen gaan elk op hun manier om met het nakende verlies van hun ouders.

De eerste roman van Leen Dendievel mag op zijn minst origineel genoemd worden.  Met een omkeerboek waarbij de twee hoofdpersonages elk een kant van het boek toebedeeld krijgen, zorgt ze voor een atypisch boek.  Bovendien snijdt ze op een eenvoudige manier het moeilijke thema van euthanasie aan.  Door de vormgeving van het boek had ik verwacht dat de beide personages elk aan hun kant van het boek hun verhaal zouden vertellen, maar de opzet is toch enigszins anders.  In beide delen komen naast de gedachten van Georges en Rita ook brieven, de verhalen van hun kinderen en oude dagboekfragmenten voor.  Pas na het lezen van beide delen wordt het volledige plaatje duidelijk en krijg je een beeld van het leven van Georges en Rita.  Hoewel euthanasie duidelijk het hoofdthema is van het boek, komt er heel wat meer aan bod, de verschillende stadia van rouw, omgaan met ouder worden en in het reine komen met je verleden.   Een boek dat doet nadenken over het leven én over de dood en over de manier hoe we daar mee omgaan.

“Georges & Rita” is een aangrijpende omkeerroman over een koppel dat kiest voor euthanasie en terugblikt op hun leven.

Met dank aan Horizon en Overamstel Uitgevers voor het recensie-exemplaar.

  • ISBN: 9789464100211
  • Verschijningsdatum: 25/09/2020
  • Aantal bladzijden: 224
  • Uitgeverij: Horizon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s