Schaduwbroer – Iris Hannema

Alex, professioneel freediver, overlijdt in Japan tijdens het duiken.  Zijn zus Hebe, met wie hij een sterke band had, reist hem achterna en probeert in de kaarten, die hij haar vanop elke reis stuurde, een betekenis te vinden. Zo belandt ze eerst in het drukke Tokio en daarna in Ishigaki, een rustig eiland in de Oost-Chinese Zee.  Het alleen reizen brengt haar enerzijds nog dichter bij haar broer, anderzijds leert ze ook zichzelf op een andere manier kennen.  

Iris Hannema is reisjournaliste en schreef eerder non-fictieboeken over haar reizen. “Schaduwbroer’ is haar debuutroman voor jongeren.  Ze combineert haar ruime reiservaring met een zoektocht van een jonge vrouw naar zichzelf en naar wat haar broer dreef.  In een rijke, poëtische taal beschrijft ze de ervaringen van Hebe.  Hoe meer het verhaal vordert hoe dieper Hebe lijkt te graven in de ziel van haar broer.  De ontwikkelingen die Hebe doormaakt zijn met veel gevoel neergeschreven.  Deze jeugdroman voor jongeren vanaf 15 jaar zal vooral geoefende lezers aanspreken en kan een goed opstapje zijn om over te schakelen naar volwassenenliteratuur.  Een uniek boek over reizen, rouwen en de zoektocht naar jezelf. 

“Nu, ja nu, te laat, weet ik wat ik tegen hem had moeten zeggen.  Dat ik hem begrijp, wie hij is onder zijn huid, onder zijn Japanse tattoos, achter zijn naam, wie daar ook is, wat hij ook denkt, hoe duister het ook is.”

“Schaduwbroer” in het aangrijpende verhaal van een zus die naar Japan reist om er haar overleden broer te eren en te doorgronden.  

Met dank aan Standaard Uitgeverij en Uitgeverij Leopold voor het recensie-exemplaar!

  • ISBN: 9789025879433
  • Verschijningsdatum: 21/10/2020
  • Aantal bladzijden: 256
  • Uitgeverij: Leopold

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s