Het tij hoog, de maan blauw – Jolien Janzing

Léonie Osterrieth, een Antwerpse welgestelde weduwe trekt zich niet zoals andere weduwes terug, maar neemt volop deel aan het culturele leven.  Ze heeft een voorliefde voor verre landen en avontuur, maar kan zelf niet reizen door de beperkingen van de tijdsgeest.  Als ze in contact komt met Adrien de Gerlache, die naar Antarctica wil reizen, maar geen steun krijgt van de koning werpt ze zich op als zijn sponsor.  Tussen beiden ontstaat een warme vriendschap en door haar toedoen kan de Belgica aan deze uitzonderlijke reis beginnen.  Onder de bemanning ook Roald Amundsen en Frederick Cook.  Dit is het uitzonderlijke verhaal van deze boeiende ontdekkingsreis en van de vrouwen die thuis op nieuws van de mannen wachten.

Jolien Janzing schreef eerder succesvolle romans zoals “De Meester” en “Audrey & Anne”. Voor deze nieuwe historische roman deed ze uitgebreid onderzoek naar Adrien de Gerlache en Léonie Osterrieth.  Janzing katapulteert je terug in de tijd en door de gebruikte taal die enerzijds echt Vlaams aandoet en anderzijds doorspekt wordt met woorden van Franse oorsprong waan je je echt in het Antwerpen van de 19de eeuw.  Beide hoofdpersonages zijn bovendien echt boeiend doordat ze hun tijd ver vooruit waren en niet veel belang hechtten aan wat in die tijd als gepast beschouwd werd. Mooi is ook dat er naast aandacht voor de ontdekkingsreis van Adrien ook heel wat ruimte is voor het leven van de vrouwen met diverse achtergronden, die achterblijven en het meer dan twee jaar zonder hun echtgenoten moeten stellen.  De prachtige schrijfstijl, boeiende personages en het waarheidsgetrouwe verhaal maken van dit boek een uitzonderlijke historische roman, die ik met veel plezier gelezen heb.  Warm aanbevolen!

“Het tij hoog, de maan blauw” is een uitzonderlijke historische roman over de ontdekkingsreis van Adrien de Gerlache naar Antarctica en over de vrouwen die ervoor zorgden dat deze reis werkelijkheid werd.

Met dank aan Uitgeverij Vrijdag en Elke dag boeken voor het recensie-exemplaar.

  • ISBN: 9789460019210
  • Verschijningsdatum: 1/10/2020
  • Aantal bladzijden: 290
  • Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag

Een gedachte over “Het tij hoog, de maan blauw – Jolien Janzing

  1. Pingback: De mooiste romans van 2020 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s