Eiland – Siri Ranva Hjelm Jacobsen

Net voor de Tweede Wereldoorlog verhuist een jong koppel van de Faeröer naar Denemarken.  Ze proberen er een mooi leven op te bouwen, maar hun hele leven sluimert de invloed van het eiland verder.   Na hun overlijden reist hun kleindochter terug naar het eiland en duikt ze in de geschiedenis van haar grootouders en het eilandleven. 

In 2016 debuteerde Siri Ranva Hjelm Jacobsen met deze roman in het Deens.  Ze won er in 2019 de literatuurprijs MARetica mee.  In eenvoudige, poëtische taal word je ondergedompeld in de familiegeschiedenis van het hoofdpersonage.  Ze keert terug naar het geliefde eiland waar haar grootouders opgroeiden en dat ze ondanks hun emigratie nooit echt los lieten.  Ze grasduint in de herinneringen en familie legendes en gaat zo op verkenning op het eiland waar ze nooit gewoond heeft, maar waar ze zich thuis voelt. Verschillende tijdslijnen wisselen elkaar in snel tempo af en in het begin is het wennen en even zoeken om helemaal mee te zijn in het verhaal.  Al snel went de artistieke schrijfstijl en word je meegesleept in de schoonheid van de Faeröer eilanden.    

“Eiland” is een poëtisch verhaal over afkomst, herinneringen en de onverwoestbare band die de Faeröer bewoners met de natuur hebben. 

Met dank aan Uitgeverij Oevers en Elkedag Boeken voor het recensie-exemplaar.

⭐⭐⭐
ISBN: 9789492068477
Verschijningsdatum: 3/11/2020
Aantal bladzijden: 188
Uitgeverij: Uitgeverij Oevers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s