De stemmen van de Pamano – Jaume Cabré

In het Spanje ten tijde van Franco, speelt in een klein dorpje in de Pyreneeën een moeilijke driehoeksrelatie tussen Oriol Fontelles, Valentí Targa en Elisenda Vilabrú.  Oriol, de schoolmeester van het dorpje, is bevriend met de fascistische Valentí die burgemeester is van het dorpje, maar helpt heimelijk in het verzet.  Hij voelt zich erg aangetrokken tot Elisenda en heeft er een geheime relatie mee.  Elisenda is een bikkelharde zakenvrouw, die wraak wil op de moord op haar vader en broer door het verzet, daarvoor heeft ze Valentí Targa als burgemeester benoemd.  

In 2002 ontdekt Tina in een schooltje dat afgebroken zal worden een stapeltje brieven van Oriol Fontelles aan zijn dochter die hij nooit ontmoet heeft.  Tina kampt zelf met een aantal problemen. Ze vlucht weg in het verleden en probeert het leven van Oriol te reconstrueren.

Jaume Cabré is één van de toonaangevende Catalaanse auteurs van vandaag.  Zijn boek dat van 2004 dateert en nu heruitgegeven werd, mag als klassieker in wording aanzien worden.  Het is een boek dat je aandacht vraagt, maar ook echt verdient.   Gedurende het verhaal wordt vaak van periode gewisseld, het is dus echt wel belangrijk om met volle aandacht te lezen om deze wissels tijdig op te merken.  Je aandacht en tijd zullen beloond worden met een epos over complexe relaties en vele geheimen die de tijd overstijgen.  In poëtische taal krijg je een mooi beeld van het woelige leven ten tijde van Franco in Noord-Spanje.  Je wordt niet alleen getrakteerd op een boeiend, gecompliceerd liefdesverhaal maar je krijgt ook inzicht in dit stukje Spaanse geschiedenis.   Een aanrader voor wie interesse heeft in wereldgeschiedenis en er niet voor terugdeinst om de tijd te nemen voor dit intense verhaal.

“De stemmen van de Pamano” is een moderne klassieker die een driehoeksrelatie verweeft met de woelige geschiedenis ten tijde van Franco.

Met dank aan VBK België en Meridiaan Uitgevers voor het recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐
ISBN: 9789493169319
Verschijningsdatum: 7/01/2021
Aantal bladzijden: 700
Uitgeverij: Meridiaan Uitgevers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s