Wachten op de wind – Oskar Kroon

Heel uitzonderlijk sla je een boek open en weet je al bij de eerste pagina’s dat je iets unieks in handen hebt….

“Je went aan alles, behalve aan een steentje in je schoen.”

Wieke heeft een moeilijk jaar achter de rug.  Ze is dan ook dolblij dat ze de zomer mag doorbrengen op het eiland met haar opa.  Ze geniet ontzettend van de rust, van de boot die ze van opa kreeg om te herstellen en de prachtige, wilde natuur op het eiland.  Als ze Rut leert kennen krijgt ze er bovendien een vriendin bij en daar heeft ze er niet veel van.  De zomer lijkt een rustpunt te zijn in een turbulent jaar, maar ook op het eiland loopt niet alles zoals gehoopt.

“Ik voel iets in mijn buik.  Het voelt zeg maar wat rommelig, niet helemaal zoals het hoort, maar toch best goed. Er kriebelt en fladdert iets in mij en ik kan niet echt verdwijnen, weg over watermassa’s, zoals ik anders altijd doe. Het voelt alsof ik moet gaan lachen, maar het komt er niet echt uit. Het borrelt alleen vanbinnen. Als een massa van die zilverig glimmende visjes die bij de aanlegsteiger zingen en spelen. Of die vuursprankeltjes die uit opa’s open haard komen. Van die vuursprankeltjes die een heel bos op het vasteland in brand zouden kunnen steken. Ik ben er zelf nog niet uit of het prettig voelt. Een soort blije onrust is het.”

De Zweedse Oskar Kroon is bakker en schrijver.  “Wachten op de wind” is zijn tweede jeugdboek.  Hij won er de Augustprijs 2019 mee.  Dit warme, poëtische verhaal is zoals gezegd uniek in zijn soort.  Oskar Kroon slaagt erin alle grote en kleine gevoelens waar jongeren mee worstelen in zijn boek te vatten.  Hij raakt daarbij meer dan eens een gevoelige snaar, zonder dat het ooit melodramatisch wordt.  De poëtische schrijfstijl zal voor veel jongeren een kennismaking zijn met een “ander” soort boek.  Hier vind je geen fantasiewereld, geen grote avonturen, maar het leven zoals het is met al zijn grote en kleine vreugdes en tekortkomingen.  Een boek over het einde van de kindertijd en de ontluikende gevoelens die de weg naar volwassenheid inluiden. Hoewel we pas januari zijn, kan ik nu reeds met zekerheid zeggen dat dit boek heel hoog zal eindigen op mijn lijstje van 2021.   Een must voor iedereen die met jeugdliteratuur bezig is!

“Wachten op de wind” is een sublieme jeugdroman waarin grote en kleine gevoelens van jongeren in poëtische taal gevat worden.  Dit  boek raakt je in het diepst van je ziel!

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor dit recensie-exemplaar dat ik nog lang zal koesteren.

⭐⭐⭐⭐⭐

ISBN: 9789401470735
Verschijningsdatum: 19/01/2021
Aantal bladzijden: 200
Uitgeverij: Lannoo

Een gedachte over “Wachten op de wind – Oskar Kroon

  1. Pingback: De mooiste kinder- en jeugdboeken van 2021 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s