Valentijn – Elizabeth Wetmore

2021 lijkt het jaar te worden van de steengoede debuutromans, na “Shuggie Bain”, “De duw” en “Ik wacht hier” is ook “Valentijn” een uitstekende roman, die echt iets bij je losmaakt.

Odessa, 1976.  De 14-jarige Gloria wordt tijdens valentijnsnacht aangevallen en mishandeld door Dale Strickland.  Het meisje slaagt erin te ontsnappen en klopt aan bij de eerste boerderij in de wijde omtrek.  Mary Rose vangt haar op en komt even later oog in oog te staan met Strickland.  In het stadje dat gedomineerd wordt door stoere mannen die op de olievelden werken, is er weinig begrip voor het Mexicaans meisje.  Het  voorval wordt geminimaliseerd en weggelachen.  Dankzij Mary Rose komt er toch een rechtszaak, maar die is een aanfluiting van de vrouwenrechten.

De debuutroman van Elizabeth Wetmore is een beklijvende roman over vrouwenrechten in de jaren ‘70 en in hoeverre ze op de dag van vandaag geëvolueerd zijn.  Door de ogen van verschillende vrouwen wordt het dagelijkse leven in Odessa voorgesteld.  Odessa, dat zich tussen de olievelden bevindt, wordt door mannen gedomineerd.  Heel wat van deze vrouwen hebben weinig inbreng tegen de meningen van deze mannen. Elk op hun manier proberen ze toch het verschil te maken.  Als Mary Rose voor Gloria opkomt wordt ze bedreigd.  Ondanks alles zet ze door, maar zelfs de rechters lachen de aantijgingen weg.  Elizabeth Wetmore heeft met gevoel en een scherpe blik haar personages neergezet.  Een boek dat je boos maakt om het onrecht dat een jong meisje wordt aangedaan.  Choquerend, krachtig en met een gezonde dosis realiteitszin geschreven.  Een aanrader!

“Valentijn” is een beklijvende roman over een jong, Mexicaans meisje dat mishandeld wordt maar in een door mannen gedomineerde gemeenschap geen gerechtigheid mag verwachten.

Met dank aan VBK België en uitgeverij Atlas Contact voor dit recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐⭐

ISBN: 9789025453992
Verschijningsdatum: 11/02/2021
Aantal bladzijden: 352
Uitgeverij: Atlas Contact
Vertaald door Anne Jongeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s