De vooravond – Rashid Novaire

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wordt Trude, een Duitse dienstbode die in Nederland aan het werk is teruggeroepen naar Duitsland.  Ze is verloofd met de Nederlandse Johannes en wil net voor de terugroepdatum met hem trouwen. Haar broer Rudi, die in Marokko in het vreemdelingenlegioen gediend heeft, komt bij haar op bezoek vooraleer hij in Duitsland naar een heropvoedingskamp zal gestuurd worden.  In die paar dagen samen ontdekt Rudi een verborgen leven van Johannes die hun toekomst op het spel kan zetten.

Rashid Novaire schreef meerdere romans, waarvan er twee genomineerd werden voor de Libris literatuur prijs.  In “De vooravond” beschrijft hij de moeilijk keuze die Trude moet maken.   Enerzijds voelt ze zich nog met Duitsland verbonden en is ze ten dele akkoord met het daar heersende gedachtegoed.  Anderzijds heeft ze haar leven in Nederland al opgebouwd en ziet ze wel een toekomst met Johannes.  De geheimen die hij voor haar heeft doen haar twijfelen.  Op een poëtische manier weet de auteur de innerlijke tweestrijd van Trude mooi te vatten.  Het boek beschrijft een beperkte tijd van een negental dagen waarin zowel Trude als Rudi beslissingen moeten nemen die hun toekomst zullen bepalen.  Om de balans te kunnen opmaken denken ze terug aan hun jeugd en aan hun ervaringen van de voorbije jaren.  Doorheen het verhaal is er ruimte voor interpretatie en denk je zelf actief na over de verscheurende keuzes die beiden moeten maken. Het verhaal is deels gebaseerd op de familiegeschiedenis van de auteur.

“De vooravond” is het verhaal van Trude en Rudi die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog allesbepalende keuzes moeten maken.

Met dank aan VBK België en AmboAnthos voor het recensie-exemplaar!
⭐⭐⭐
ISBN: 9789026354632
Verschijningsdatum: 16/02/2021
Aantal bladzijden: 267
Uitgeverij: Ambo|Anthos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s