De atlas van overal – Deniz Kuypers

Deniz, een kind van een Turkse vader en Nederlandse moeder, heeft geen al te goede band met zijn vader.  Een vader die zijn geboorteland verliet na een aantal ontgoochelingen en er twee levens op nahield, één in Turkije en één in Nederland.  Hierdoor lijkt het alsof hij geen vaste plek meer had die zijn thuis was.  Nu Deniz zelf vader is en emigreerde naar San Francisco doet hij een poging zijn vader en daarbij ook zichzelf te doorgronden.

“Iedereen is een gevangene van zijn verbeelding en die verbeelding is op haar best een defecte machine.  We herinneren ons het verleden beter dan het was en stellen ons de toekomst beter voor dan die zal zijn, en zo blijven we eeuwig verlangen.”

Deniz Kuypers schreef eerder twee romans waarvoor hij genomineerd werd voor verschillende prijzen.  Zijn nieuwe roman laveert tussen fictie en non-fictie.  Hij probeert het verleden van zijn vader te reconstrueren, daarbij baseert hij zich voor een groot deel op zijn eigen herinneringen, interpretaties en veronderstellingen.  Hij heeft ook aandacht voor hoe hij zelf als geëmigreerde vader in het leven staat en trekt parallellen met zijn vader.  De tijdsprongen die gemaakt worden, zorgen ervoor dat je als lezer alert moet blijven om de volledige omvang van het verhaal te vatten.   Een mooi verhaal over cultuurverschillen en je weg vinden in het leven dat met veel gevoel werd geschreven.  Mooi ook hoe een aantal veronderstellingen in de loop van het boek aan de realiteit getoetst worden en anders verlopen blijken te zijn dan gedacht.

“De atlas van overal” is het verhaal over de moeilijke relatie tussen een zoon en een vader en over je plek vinden na een emigratie.

Met dank aan VBK België en Uitgeverij Atlas Contact voor het recensie-exemplaar.

⭐⭐⭐
ISBN: 9789025470128
Verschijningsdatum: 18/02/2021
Aantal bladzijden: 369
Uitgeverij: Atlas Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s