Het Dorp van de Zwaluwen – Marc De Bel

“Warum? Hier ist kein Warum.”

Marc De Bel beschrijft in zijn nieuwe boek de gebeurtenissen van één dag gedurende de Tweede Wereldoorlog in het dorpje Oradour-sur-Glane, in de Haute-Vienne in Frankrijk.  Op 10 juni 1944 valt de SS het dorpje binnen.  Ze zoeken vergelding na de landing van de geallieerde troepen in Normandië en enkele acties van het verzet om de opmars van het Duitse leger tegen te houden. Alle inwoners van het dorp worden verzameld, gezinnen van elkaar gescheiden en opgesloten in de kerk en in een grote schuur. Het hele dorp wordt platgebrand en slechts enkelingen kunnen aan het bloedbad ontsnappen.

Door de ogen van 4 jonge mensen uit het dorp worden de daden van 10 juni gereconstrueerd.  Ze beschrijven hoe hun dag verloopt en hoe de angst uur na uur erger toeslaat.  Met veel gevoel, maar zonder ooit sentimenteel te worden, is Marc De Bel erin geslaagd een donkere bladzijde in de geschiedenis in beeld te brengen.  Het verhaal dat hij brengt is ontzettend waardevol en ook op vandaag meer dan nodig.  Een boek dat doet nadenken over menselijkheid, onverschilligheid en de gruweldaden waartoe mensen in staat zijn.  Dit boek van beperkte omvang voor jongeren vanaf 13 jaar kruipt onder je huis en laat je achter met de krop in de keel.  Het boek is gebaseerd op getuigenissen van mensen die deze gruweldaad overleefd hebben.

“Het Dorp van de Zwaluwen” brengt de gruweldaden die in Oradour-sur-Glane op 10 juni 1944 plaatsvonden in beeld.  Een waardevol boek dat onder je huid kruipt over een dag die we nooit we mogen vergeten.

Met dank aan Uitgeverij Pelckmans voor het recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789463833097
Verschijningsdatum: 22/02/2021
Aantal bladzijden: 200
Uitgeverij: Pelckmans

Een gedachte over “Het Dorp van de Zwaluwen – Marc De Bel

  1. Pingback: De mooiste kinder- en jeugdboeken van 2021 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s