De mooiste kinder- en jeugdboeken van 2021

In 2021 verschenen heel wat prachtige kinder- en jeugdboeken. Mijn absolute favorieten vind je hier!

 1. De wind wijst de weg – Wouter Klootwijk

“De wind wijst de weg” is een rustig verhaal dat zachtjes kabbelt en meewaait op het ritme van de wind.  Een verhaal zonder grote gebeurtenissen over vriendschap dat makkelijk wegleest en een diepe indruk nalaat.  De kracht van dit verhaal zit in zijn eenvoud en mooie boodschap om zorg te dragen voor de wereld en de natuur.  De mooie hardcover uitgave met stevig papier, een mooi lettertype en dromerige illustraties van Irene Goede zorgen ervoor dat het plaatje helemaal klopt.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Boutje van de Rommelberg – Mirjam Oldenhave & Rick de Haas

Dit is het verhaal van een jongen die er opeens helemaal alleen voor staat.  Gelukkig is hij ontzettend creatief en heeft hij vrienden die hem te hulp schieten.   23 hoofdstukken lang kan je meegenieten van de avonturen van Boutje.  Niet alleen zijn het verhalen over moed, doorzettings-vermogen, omgaan met tegenslagen en vriendschap, maar er is ook aandacht voor de enorme hoeveelheid rommel die we met zijn allen verzamelen en weggooien.  De vele kleurrijke illustraties van Rick de Haas, maken het plaatje compleet.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Dader op het spoor – De Ontvoerde schat – M.G. Leonard & Sam Sedgman

 Dit tweede boek in de reeks “Dader op het spoor” zit knap in elkaar en zet je voortdurend op het verkeerde spoor.  Alex gaat vooral op zoek naar daders door het maken van tekeningen.  Deze mooie illustraties van de hand van Elisa Paganelli zorgen ervoor dat de lezer ook zelf op zoek kan naar aanwijzingen, ze zijn daardoor ook een echte meerwaarde voor het boek én van uitstekende kwaliteit.   Een fijne reeks voor jonge detectives die houden van spanning en wat actie! Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. De knaap, de knecht, de meid, de moord – Mark Tijsmans

Mark Tijsmans heeft ondertussen zijn strepen als jeugdauteur verdiend. Zijn typische ondeugende stijl, met hier en daar een kwinkslag, laat je soms gniffelen en soms schateren van het lachen.  Daarbij combineert hij avontuur, spanning en mysterie tot een boek dat je moeilijk kan wegleggen en je volledig terug katapulteert naar 1299.  Een zalig boek voor jongeren vanaf een jaar of 11 dat zich ook makkelijk laat voorlezen.  De subtiele humor die overal in het boek aanwezig is, zorgt ervoor dat jong en ouder dit verhaal zullen kunnen smaken.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Wolkenjagers – Emma Carroll

  “Wolkenjagers” is gebaseerd op ware feiten en neemt je mee terug in de tijd naar Frankrijk ten tijde van de ontdekking van de luchtballon.  Onverwachts kan Ekster meehelpen en meedenken aan deze uitvinding.  En dat in een tijd waar niet van meisjes verwacht werd dat ze ook maar enige wetenschappelijke of technische kennis hadden.  Dit wervelende, spannende verhaal is zonder dat je het beseft ook leerrijk en bevat een fijne dosis humor.  Het verhaal leest ontzettend vlot.   Kapers op de kust zorgen ervoor dat je tot het einde helemaal geboeid blijft.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. De jongen en de papegaaiduiker – Michael Morpugo & Benji Davies

Voor dit nieuwe boek werkte Michael Morpugo samen met Benji Davies die zorgde voor de prachtige illustraties.  Het verhaal en de passende illustraties brengen je terug naar het begin van de 20ste eeuw en nemen je mee in de waargebeurde geschiedenis van Allen Williams, de oprichter van Penguin Books.  Dit eenvoudige maar hartverwarmende verhaal is er eentje om keer op keer opnieuw te lezen of te vertellen.  Een prachtig verhaal over vriendschap en liefde voor de natuur. Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Vanaf hier kun je de hele wereld zien – Enne Koens

Enne Koens kruipt in het hoofd van een negenjarig meisje dat heel wat vragen heeft maar weinig antwoorden krijgt.  Hierdoor gaat ze zelf op zoek en denkt ze soms antwoorden te vinden die er geen zijn.  Door de eenvoudige, warme taal voel je je in een mum van tijd verbonden met dit jonge meisje.  Een prachtig verhaal met een mysterieus tintje over een zoektocht die uiteindelijk heel wat meer antwoorden brengt van verwacht.  Het einde doet verlangen naar meer…   Met warme illustraties van Maartje Kuiper. Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Het dorp van de zwaluwen – Marc De Bel

Marc De Bel beschrijft één dag gedurende de Tweede Wereldoorlog in het dorpje Oradour-sur-Glane.  Door de ogen van 4 jonge mensen uit het dorp worden de daden van 10 juni gereconstrueerd.  Met veel gevoel, maar zonder ooit sentimenteel te worden, is Marc De Bel erin geslaagd een donkere bladzijde uit de geschiedenis in beeld te brengen.  Het verhaal dat hij brengt is ontzettend waardevol en ook op vandaag meer dan nodig.  Een boek dat doet nadenken over menselijkheid, onverschilligheid en de gruweldaden waartoe mensen in staat zijn.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Waya en de wolf – Jonne Kramer

Het boeiende verhaal van Waya en zijn vriend de wolf wordt afgewisseld met verhalen die hun oorsprong vinden bij de Inuits.  De vriendschap tussen Waya en wolf Tikaani is echt bijzonder en geeft heel veel warmte aan het verhaal.  Het verhaal is heel vlot geschreven en er is een mooie afwisseling tussen actie en gevoel.  Dit prachtige boek sleept je van bij de eerste pagina’s mee in een wonderlijk verhaal over vriendschap, familie en legendes.    Voor goede lezers vanaf 10 jaar. Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Het huis op kippenpoten – Sophie Anderson

Sophie Anderson groeide op met de sprookjes van haar oma.  In haar boeken spelen naast mythische Slavische personages ook nieuwe, tijdloze personages een hoofdrol.  Ze creëert een bijzonder stemmige sfeer die je meesleept naar verre oorden.  Dit meeslepende verhaal met thema’s als vriendschap en je weg zoeken in het leven, is een modern, tijdloos sprookje dat zowel kinderen als volwassenen zal aanspreken.    Jong en minder jong zullen er ongetwijfeld van genieten.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. De olifantendief – Jane Kerr

Tien jaar geleden ontdekte Jane Kerr in een museum in Manchester het skelet van Maharadja.  Het verhaal van de tocht van een olifant van Edinburgh naar Manchester bracht haar inspiratie.  Het spannende verhaal in dit boek is niet waargebeurd, maar Maharadja heeft echt bestaan.  Jane Kerr combineert geschiedenis, spanning en avontuur tot een verhaal dat het lezen meer dan waard is.  Dit boek lees je dan ook in een mum van tijd uit en blijft spannend tot het allerlaatste eind.  Een boek dat kinderen vanaf 10 jaar ongetwijfeld zal aanspreken en boeien. Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Amari en de nachtwachters – B.B. Alston

B.B. Alston schreef jarenlang aan dit verhaal en het resultaat mag er zijn!  In een verhaal dat bruist van de magie, fantasie en actie beleeft een atypisch hoofdpersonage (zwart en vrouwelijk) een avontuur dat je niet snel zal vergeten.  Hij omarmt daarbij de diversiteit die zo vaak nog ontbreekt in jeugdboeken.   Hoofdpersonage Amari kan voor elk kind dat soms tegenslag heeft een voorbeeld zijn en is een toonbeeld van doorzettingsvermogen en moed. Dit verhaal leest als een trein en zelfs als volwassene werd ik helemaal meegesleept in het verhaal.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk

Yorick Goldewijk slaagt erin een serieus onderwerp met een stevige dosis fantasie te combineren.   Dit verhaal met sterke personages ontvouwt zich stap voor stap, het zet je op het verkeerde been, doet je nadenken en houd je werkelijk tot de laatste zin in spanning.  En die laatste zin, ik kan je het je verzekeren, tovert een lach op je gezicht en laat je het boek door een andere bril bekijken.  Dit knappe jeugdboek barst van de originaliteit, van het gevoel waarmee de personages gevormd werden en bekijkt het leven vanuit een hele fijne bril.  Een boek dat je zowel doet lachen, een traan laat wegpinken, je ontroert, verrast en bijblijft!  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Jij mag alles zijn – Griet Op de Beeck

 Griet Op de Beeck haar eerste jeugdboek uit, en wat voor één!  Ze kruipt in het hoofd van een negenjarig meisje met een mama die het moeilijk heeft.  Lexi probeert in alle omstandigheden dapper te zijn.  Bovendien wil Lexi haar mama beter maken, kost wat kost.  Met ontzettend veel gevoel zet de auteur dit kleine personage neer dat in een mum van tijd je hart verovert.  De korte, vlotte zinnen en eenvoudige taal zorgen ervoor dat het verhaal des te meer indruk maakt.  De prachtige tekeningen van Linde Faas, geven het verhaal nog een extra dimensie. Dit boek kruipt onder je huid en laat je niet meer los! Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Wachten op de wind – Oskar Kroon

Dit warme, poëtische verhaal is uniek in zijn soort.  Oskar Kroon slaagt erin alle grote en kleine gevoelens waar jongeren mee worstelen in zijn boek te vatten.  Hij raakt daarbij meer dan eens een gevoelige snaar, zonder dat het ooit melodramatisch wordt.  De poëtische schrijfstijl zal voor veel jongeren een kennismaking zijn met een “ander” soort boek.  .  Een boek over het einde van de kindertijd en de ontluikende gevoelens die de weg naar volwassenheid inluiden. Mijn volledige recensie vind je hier.

Op naar 2022 voor een nieuw, veelbelovend boekenjaar!

Vergeet je plaatselijke boekhandel niet indien je eraan denkt één of meer van deze boeken te kopen!

School photo created by pvproductions – www.freepik.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s