De hemelproef – Olli Jalonen

1679.  Op het eiland Sint-Helena in de Atlantische Oceaan woont de achtjarige Angus.  Sedert het bezoek van Edmond Halley en zijn assistent is Angus gebeten door sterrenkunde en oefent hij met het tellen van vogels en het markeren van de stand van de sterren. Als er rellen uitbreken op het eiland wordt Angus aan boord van een schip gesmokkeld en naar Londen gestuurd om Halley op de hoogte te stellen van de gebeurtenissen.  Vol goede moed en met grote verwachtingen begint Angus aan deze lange tocht.

De Finse Olli Jalonen won met “De hemelproef” de Finlandiaprijs.  Vanuit de visie van Angus word je meegenomen in een avontuurlijk verhaal over een kleine jongen die opgroeide bij een dominee en godvruchtig opgevoed werd.  Zijn kennismaking met Halley laat hem echter ook de wetenschappelijke kant van de wereld zien.  Het wereldbeeld van Angus wordt hierdoor heel wat breder, dit wordt nog versterkt door de tocht die hij onderneemt.  Het verhaal begint eerder traag en het is in het begin even wennen aan de schrijfstijl.  Eens de tocht naar Engeland aangevat wordt, komt er meer vaart in het verhaal.  Fijn is ook om Angus doorheen het verhaal letterlijk te voelen groeien zonder dat hij daarbij zijn kinderlijke naïviteit verliest.  

“De hemelproef” is een avontuurlijke, historische roman verteld vanuit het unieke perspectief van een jongen die een evenwicht zoekt tussen religie en wetenschap. 

Met dank aan VBK België en Uitgeverij Mozaïek voor het recensie-exemplaar!
⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789023959502
Verschijningsdatum: 9/03/2021
Aantal bladzijden: 464
Uitgeverij: Mozaïek
Vertaald door Sophie Kuiper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s