Dingen die je meeneemt op reis – Aroa Moreno Durán

Katia groeit op in Oost-Berlijn.  Haar Spaanse ouders streden in Spanje voor het communisme en zijn naar Duitsland gevlucht.  Katia kent geen andere manier van leven tot ze Johannes leert kennen die in het Westen woont. Hij maakt haar nieuwsgierig naar deze andere wereld en overtuigt haar om te vluchten en een leven met hem op te bouwen.  Eens in West-Duitsland beseft ze dat ze heel wat achtergelaten heeft.  Ze heeft het niet makkelijk om in de conservatieve regio een leven op te bouwen.  Na de val van de muur komt ze pas te weten welke invloed haar vlucht had op de rest van haar familie.

De Spaanse Aroa Moreno Durán is journalist.  Eerder publiceerde ze een biografie van Frida Kahlo.  Haar romandebuut is kort maar intens en schetst een mooi beeld van het leven aan beide kanten van de muur.  Vaak wordt aangenomen dat het leven in Oost-Duitsland veel slechter was dan in West-Duitsland.  Op genuanceerde manier slaagt ze erin deze aannames in perspectief te plaatsen.  Ze toont de grote vindingrijkheid van de Oost-Duitse jongeren waardoor ze onderling een sterk sociaal netwerk vormden.  In West-Duitsland merkt Katia dat de vrijheid erg relatief is, door de aanwezigheid van een sterke sociale controle.  Een uitstekende roman die aanzet tot nadenken over onze sociale weefsels.

“Dingen die je meeneemt op reis” is de intense debuutroman van Aroa Moreno Durán over het leven van Katia aan beide kanten van de Berlijnse Muur. 

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐⭐

ISBN: 9789021419855
Verschijningsdatum: 16/03/2021
Aantal bladzijden: 168
Uitgeverij: Querido
Vertaald door Corrie Rasink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s