Het spinnenweb – Joseph Roth

Theodor Lohse komt ontgoocheld terug uit de Eerste Wereldoorlog.  Hij raakt in contact met een radicale, geheime organisatie.  Als meeloper heeft hij niet liever dat hij eindelijk erkenning lijkt te krijgen en raakt hij steeds meer verwikkeld in de fascistische organisatie die in contact staat met Hitler.  

Joseph Roth (1894-1939) werd geboren in Oekraïne en vestigde zich in 1920 als journalist in Berlijn, dat hij in 1933 voorgoed verliet.  “Het spinnenweb” was zijn debuut en wordt als een visionair staaltje literatuur gezien.  Het is inderdaad opmerkelijk om te lezen hoe Roth erin slaagt de gebeurtenissen van enkele jaren later feilloos te voorspellen. We lezen hoe de gedesillusioneerde Theodor jaloers is op het rijke gezin waar hij als huisonderwijzer werkt.  Hij wil zelf een leider worden en ziet een kans in de fascistische organisatie waar hij snel kan opklimmen.  Hij schrikt er niet voor terug om over lijken te gaan.  De beschrijvingen van Roth zijn steeds raak en accuraat en zijn een mooie eerste kennismaking met deze geroemde auteur. Een klassieker die de moeite waard is om van Roths werk te proeven.

“Het spinnenweb” is het debuut van Joseph Roth waarin hij een visionair beeld schetst van de gebeurtenissen in Duitsland in de jaren tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Met dank aan VBK België en Uitgeverij Atlas Contact voor het recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐
ISBN: 9789020416428
Verschijningsdatum: 19/03/2021
Aantal bladzijden: 131
Uitgeverij: LJ Veen Klassiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s