Osebol – Marit Kapla

Osebol, is een gehucht gelegen in een bosrijk gebied ten noordwesten van Stockholm.  Steeds meer inwoners trekken er weg, want er is weinig werk in de buurt.  Ook het toerisme deelt in de klappen.  Journaliste Marit Kapla groeide er op en ze keerde er een aantal jaren geleden terug om poolshoogte nemen.  Ze ging er in gesprek met een veertigtal inwoners, mensen die er opgegroeid zijn, maar ook nieuwkomers komen aan het woord. 
Op poëtische wijze vertellen deze mensen over het dagelijkse leven, hun herinneringen, hun dromen en hoe ze naar de toekomst kijken.

Dit boek vergelijk je niet zomaar met een ander.  Met zijn 810 pagina’s lijkt het een stevige knuist om je doorheen te slaan.  Maar de opbouw is helemaal anders dan je van een fictie-boek gewoon bent.  De opbouw lijkt op een poëziebundel, met op elke pagina slechts korte teksten, korte zinnen en veel witruimte.  Het zorgt ervoor dat je tijd neemt om de woorden tot je te nemen en de betekenis ervan te laten doordringen. Een gewoon verhaal kun je het niet noemen, maar raken doet het wel.  Een 40-tal mensen die aan het woord komen en mijmeren over hun leven in dat kleine dorpje. Stuk voor stuk hebben ze er een bijzondere band mee, velen hebben heimwee naar vervlogen tijden en zien het verval met lede ogen aan.  Een prachtige ode aan het eenvoudige leven op het Zweedse platteland.

“Osebol” is een poëtische ode aan het leven op het Zweedse platteland.  Uniek door zijn vorm en stijl.

Met dank aan VBK België en Uitgeverij Atlas Contact voor het recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐⭐ 

ISBN: 9789025467265
Verschijningsdatum: 19/04/2021
Aantal bladzijden: 810
Uitgeverij: Atlas Contact
Vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s