Lily – Tom De Cock

In een toekomst waarin buitenkomen niet meer mogelijk is door de hoge temperatuur, de stijgende zeespiegel en een gebrek aan natuur, groeit de 14-jarige Lily op binnen de muren van haar eigen woning.  Onderwijs en sociaal contact verlopen volledig online en de ene lockdown volgt de andere op.  Lily kan zich echter geen beter leven inbeelden.  Ze heeft een bloeiende carrière als influencer en baadt in weelde en luxe.  Als ze door haar sponsor uitgenodigd wordt in New New York maakt ze kennis met Samuel, die alles wat ze voor waar aannam in twijfel trekt.  De kennismaking is het begin van een avontuur dat haar ogen opent en haar wereld helemaal op zijn kop zet.

Tom De Cock, bekend van radiozender MNM, gaat met zijn derde boek de dytopische YA -tour op.  Hij beschrijft een wereld waar we met zijn allen van gruwelen, maar die toch bijzonder realistisch aanvoelt.  De vele herkenbare elementen die gelinkt worden aan een pandemie zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen.  De politieke figuren uit het verhaal worden karikaturaal voorgesteld en zou je zo snel mogelijk willen buiten schoppen. Bijzonder grote thema’s (zoals klimaatverandering, vrije meningsuiting, invoed van social media, vrijheid,…) worden op een toegankelijke manier aangekaart.  Dit boekt schopt je een geweten zonder dat je erbij stilstaat.  De vlotte schrijfstijl, de kwinkslagen en de vele actie zorgen voor een boek met heel wat vaart dat je in één ruk wil uitlezen.  Een uitstekende YA debuut van een klinkende naam, die jongeren kan overtuigen dat lezen echt wel de moeite waard is. 

“Lily” is de dystopische YA-roman van Tom De Cock. Een wervelend, angstaanjagend realistisch verhaal met een stevige dosis humor die jongeren aanzet tot kritisch denken.

Met dank aan Uitgeverij Pelckmans voor het recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789463832717
Verschijningsdatum: 11/05/2021
Aantal bladzijden: 396
Uitgeverij: Pelckmans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s