Het laatste vaderland – Matteo Righetto

“In al die jaren was er veel gebeurd en veel nooit meer gebeurd.”

De 15-jarige Jole woont met haar ouders in de bergachtige grensstreek tussen Italië en Oostenrijk.  Als tabaksboeren hebben ze moeite het hoofd boven water te houden.  Om het gezin te onderhouden mag ze voor het eerst mee met haar vader om tabak de grens over te smokkelen. Deze gevaarlijke tocht leert haar enkele lessen die ze nodig zal hebben in de komende jaren waarin het gezin het nog veel moeilijker krijgt.

“De wind die altijd uit het noorden kwam, van die grens waar ze elkaar hadden leren kennen, respecteren en liefhebben, en die haar op elke belangrijk reis vergezelde en nooit in de steek liet.”

Matteo Righetto woont en werkt in Padua in het Noordoosten van Italië, de bergen zijn voor hem bekend terrein.  “Het laatste vaderland” bundelt drie korte romans die in Italië verschenen als de trilogie van het vaderland.  Deze prachtige coming of age roman beschrijft het verhaal van een sterke jonge vrouw, die zich in het Italië rondom de eeuwwisseling van 1900 afspeelt.  Het verhaal dat in het begin rustig voort lijkt te kabbelen ontpopt zich als snel tot een spannend relaas dat aan een western doet denken.  In filmisch-poëtische beschrijvingen weet de auteur het landschap feilloos in beeld te brengen.  Uit het hele verhaal blijkt een grote liefde voor de natuur en de bergen.  Deze roman sleept je vanaf de eerste pagina’s mee in een wervelend avontuur.  Dit boek maakt indruk en blijft nazinderen.

“Ze haalde diep adem en voelde zich onderdeel van deze wereld, van deze natuur, van de berg en zijn ziel; ze wist maar al te goed dat ze zonder die landschappen niet dezelfde zou zijn geweest, niet dezelfde gevoelens zou hebben gehad en niet dezelfde persoon zou zijn geweest.”

 “Het laatste vaderland” is een wervelende avonturenroman over een sterke jongedame die tegen de achtergrond van de Noord-Italiaanse bergen, alles op alles moet zetten om haar familie te beschermen. 

Met dank aan VBK België en Uitgeverij Atlas Contact voor het recensie-exemplaar!

🌕🌕🌕🌕🌗
ISBN: 9789025470463
Verschijningsdatum: 21/05/2021
Aantal bladzijden: 477
Uitgeverij: Atlas Contact
Vertaald door Pietha de Voogd, Pieter van der Drift en Manon Smits

Een gedachte over “Het laatste vaderland – Matteo Righetto

  1. Pingback: De mooiste romans van 2021 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s