Jonge vrouw in blauw bij avondlicht – Alena Schröder

Berlijn. Hannah is 27, maar haar leven lijkt nog steeds niet begonnen te zijn.  Ze probeert al tijden zonder succes aan haar proefschrift te werken.  Wekelijks gaat ze op bezoek bij haar oma Evelyn, bijna 100 en wachtend op het einde.  Als Evelyn een brief uit Israël ontvangt waaruit blijkt dat ze de wettige erfgename is van een verloren kunstcollectie, wil die er niets van weten.  Hannah is echter geïntrigeerd en gaat op onderzoek naar haar roots dat haar terugbrengt naar de jaren ‘20, waar haar overgrootmoeder Senta haar dromen probeert na te jagen.

Alena Schröder is journalist en baseerde haar debuutroman op een aantal ervaringen binnen haar familie.   Het Berlijn vanaf de jaren ‘20 is het decor van het verhaal.  Hoofdpersonages zijn vier vrouwen: overgrootmoeder Senta, tante Trude waar grootmoeder Evelyn bij opgroeit en kleindochter Hannah.  Hun levens zijn door sterke familiebanden verbonden, hoewel ze onderling soms erg verschillend waren.  Senta huwde met de zoon van een Joodse kunsthandelaar en kwam zo lijnrecht te staan tegenover tante Trude, die de zorg van Evelyn op zich nam, lid werd van NSDAP en Hitler vereerde.  Het verhaal legt de grote verschillen in de Duitse maatschappij in de aanloop naar de oorlog bloot.  

Een vlot verhaal waarvan ik toch wat meer diepgang verwacht had, met een einde dat toch een beetje ontgoochelt.

“Jonge vrouw in blauw bij avondlicht” is het debuut van journaliste Alena Schröder dat gebaseerd is op haar eigen familiegeschiedenis.

Met dank aan Standaard Uitgeverij en Uitgeverij Signatuur voor het recensie-exemplaar.

⭐⭐⭐
ISBN: 9789056726881
Verschijningsdatum: 22/06/2021
Aantal bladzijden: 349
Uitgeverij: Signatuur
Vertaald door Lucienne Pruijs

Ben je benieuwd naar dit boek?  Ga dan langs bij je boekhandel in de buurt of bestel het online via bookspot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s