Oostwaarts – Jolanda Ivonne Clément

1952.  Heindert, nog geen twaalf, gaat voor de zoveelste keer met zijn moeder Suze op de vlucht.  Waarom, weet hij zelf niet precies, maar op school wordt hij vaak gepest en zelfs de leraren nemen het niet voor hem op.  Hun tocht gaat nu dwars door Nederland en onderweg komt Heindert steeds meer te weten over zijn afkomst.  

Jolanda Ivonne Clément publiceerde eerder een novelle.  In haar debuutroman zet ze een vergeten groep vrouwen in de kijker.   Nederlandse vrouwen (en hun kinderen) die tijdens de oorlog een relatie hadden met een Duitser werden na de oorlog jarenlang beschimpt en verstoten.  Door de ogen van een puberjongen krijgen we de onmenselijkheid van deze daden voorgeschoteld.  Met heel veel gevoel beschrijft de auteur wat deze jongen en zijn moeder keer op keer moeten doorstaan.  Dit verhaal doet niet alleen nadenken over gebeurtenissen tijdens de oorlog, maar ook hoe mensen zich daarna op dezelfde onmenselijke manier gedragen.  Een sterk debuut dat raakt, zeker doordat het verhaal vanuit het perspectief van een kind verteld wordt.  Een aanrader!

“Oostwaarts”, het debuut van Jolande Ivonne Clément, laat een jongen aan het woord die ook na de oorlog nog steeds op de vlucht is.

Met dank aan VBK België en AmboAnthos voor dit aangrijpende recensie-exemplaar.

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789026354229
Verschijningsdatum: 11/08/2021
Aantal bladzijden: 243
Uitgeverij: Ambo|Anthos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s