Het spiegelwoordenboek – Tara June Winch

August keert na het overlijden van haar grootvader terug naar de plaats waar ze opgroeide.  De herinneringen overspoelen haar en ze denkt aan haar jeugd in armoede, hoe ze bij haar grootouders terechtkwam en hoe ze verder moest na de verdwijning van haar zusje.  Deze belangrijke plaats wordt nu bedreigd door een mijnbouwbedrijf.  Ze zet alles op alles om haar de grond van haar voorouders te redden.

De Australische Tara June Winch heeft zelf Wiradjuri-roots.  Ze kan dus als geen ander vertellen hoe haar voorouders en familieleden hebben moeten strijden voor hun rechten.  In dit verhaal komen drie personen aan het woord: grootvader Albert die woorden verzamelt die door zijn voorouders gebruikt werden en hem aan zijn jeugd herinneren, dominee Ferdinand Greenleaf die in 1915 een zendingspost had in de regio en August die herinneringen ophaalt aan haar jeugd en strijdt voor haar geboortegrond.  De drie verhalen samen scheppen een bijzonder beeld over het racisme waarmee de oorspronkelijke bewoners van Australië te maken kregen en hoe dit in de generaties erna doorleeft.  In beeldende taal krijg je een boeiend relaas over de koloniale geschiedenis van Australië.

“Het spiegelwoordenboek” van Tara June Winch vertelt de boeiende, maar schokkende koloniale geschiedenis van Australië vanuit verschillende perspectieven.

Met dank aan VBK België en Uitgeverij Mozaïek voor dit recensie-exemplaar!

🌕🌕🌕🌗
ISBN: 9789023960560
Verschijningsdatum: 23/08/2021
Aantal bladzijden: 396
Uitgeverij: Mozaiek
Vertaald door Gitte Postel en Rob van der Veer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s