Dit soort kleinigheden – Claire Keegan

1985.  Bill Furlong is kolen- en houthandelaar en heeft alles over voor zijn gezin.  Zijn bedrijf loopt als een trein en in aanloop naar de kerstdagen heeft hij het erg druk.  De zusters van het plaatselijke klooster zijn één van zijn klanten.  Bij zijn bezoeken aan het klooster merkt hij op dat de meisjes die er wonen en werken uitgebuit worden.  Terwijl zijn vrienden en familie liever de andere kant opkijken omdat de macht van het klooster ver reikt, neemt hij een moedige beslissing.

De Ierse Claire Keegan wordt geroemd om haar kortverhalen.  In deze novelle bekijkt ze het leven in de jaren ‘80 op het platteland door een kritische bril.  Ze klaagt hierbij niet alleen de onmenselijkheden aan die tot in de jaren ‘90 in Iers kloosters gebeurden, maar legt ook een verantwoordelijkheid bij de vele plaatselijke gemeenschappen die er uit eigenbelang voor kozen een anderen kant op te kijken.  De innerlijke strijd die Bill doormaakt in het maken van zijn keuzes wordt met veel gevoel beschreven.  Deze novelle maakt heel wat indruk door zijn eenvoud en hoe met weinig, maar erg gerichte woorden een verpletterende boodschap meegegeven wordt.  Een boek dat je doet nadenken over hoe we ook op vandaag misschien meer kunnen betekenen voor onze omgeving.

“Dit soort kleinigheden” is een novelle van Claire Keegan over de onmenselijkheden in Ierse kloosters.  Krachtig in al zijn eenvoud!

Met dank aan Mythras Books en Uitgeverij NwAdam voor dit recensie-exemplaar dat bijblijft!

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789046828502
Verschijningsdatum: 25/10/2021
Aantal bladzijden: 111
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s